I flera år har forskarna bakom det lilla mikro- och nanoteknikbolaget Picology i tysthet samarbetat med läkemedelsjätten AstraZeneca. Nu är ett bolag under bildande, hälftenägt av de två företagen, för att sköta projektet. Det rör sig om utveckling av en provhanteringsrobot.
— Vi är förstås stolta och glada över samarbetet med AstraZeneca, och Lunds universitet har varit väldigt behjälpliga med avtalsformuleringar, säger Thomas Laurell, en av Picologys grundare.
Inom samarbetet söker man för tillfället ytterligare en partner för att utveckla roboten, som kommer att användas i utveckling av nya läkemedel. Den ska bli både snabbare och ha högre känslighet än dagens system, för att kunna hitta även låga koncentrationer av till exempel proteiner. Tekniken bygger bland annat på Picologys metod, så kallad bläckstråleteknik, för dosering av extremt små vätskevolymer. Poängen är att hastigheten i kemiska reaktioner kraftigt ökas om rektionerna sker i en mycket liten volym, i Picologys fall i droppar på omkring hundra pikoliter (1 pikoliter = 10 upphöjt i -12 liter).
Picologys verksamhet bygger på forskning vid Institutionen för elektrisk mätteknik, Lunds tekniska högskola, där Thomas Laurell är professor. Ägare till företaget är förutom Laurell grundaren Johan Nilsson samt Lunds universitets holdingbolag LUAB, som har mindre än 5 procent av ägandet.