måndag 5 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Det är bropriserna – inte trafikanterna – som är tokiga

Kort sagt: Öresundsbrons ledning fortsätter upprepa sitt mantra att man inte lyckats nå ut med den sanna versionen om vad det kostar att köra över bron, senast vid veckans presentation av resultatet för 2003.

När propagandamaskineriet fortfarande efter nära fyra år inte lyckats övertyga kunderna om prissystemets förträfflighet är det dags för nytänkande. Bropriset är både för högt och för krångligt. Det vore befriande om ledningen till slut vågade erkänna det.

Av Thomas Frostberg

Vad kostar det att köra över Öresundsbron? 280 kronor? Eller 140 kronor? 210? 168? 62? 97?

Alla siffrorna är lika sanna. Ändå fortsätter brodirektören Sven Landelius och hans marknadsdirektör Jacob Vestergaard att påstå att det inte är korrekt att säga att det kostar 280 kronor att köra över bron. De flesta trafikanter betalar nämligen ett annat pris i praktiken.

Problemet är att det har kunderna inte förstått. Inte ens de som reser ofta över bron känner till alla rabattformer. Därför ska befintliga kunder och potentiella brotrafikanter via olika kampanjer upplysas om hur billig broturen EGENTLIGEN är.

Men kunderna är inte dumma, när de väl förstått rabattsystemets upplägg. För alla utom pendlartrafikanterna finns tre sätt att betala för broöverfarten:

1) Kontant för varje resa utan chans till rabatter.

2) Genom att använda brobizz och få rabatt från och med tredje resan.

3) Genom att köpa ett förköpskort för fyra eller tio resor.

I de båda förstnämnda fallen blir priset oundvikligen 280 kronor, även om brobizzanvändaren på sikt kan få rabatt. I fallen med förköpskort kommer man ner på 210 respektive 168 kronor, men måste betala för alla resorna på kortet i förskott. Denna kapitalinsats ger ingen ytterligare rabatt jämfört med att använda brobizzen för samma antal överfarter – och just det är väldigt intressant.

För användningen av flerturskort ökar successivt och bevisar därmed Rapidus tes. Det är inte bara de faktiska priserna och rabatterna som styr beteendet, utan lika mycket det upplevda priset. Kunderna upplever att resorna med flerturskortet blir billigare, eftersom de kan räkna ut ett snittpris från början.

Det är denna mentala barriär som Landelius och Vestergaard inte kommer att lyckas riva ner, med mindre än att de sänker baspriset redan från första överfart.

De flesta andra företag erbjuder introduktionspriser och rabatter till nya kunder. Öresundsbron har i stället uppfunnit ”avskräckningspriser” som håller nya resenärer borta. Varför?

Då och då kommer det upp förslag på att göra bron avgiftsfri för trafikanterna. Det är fullständigt orealistiskt, med tanke på hur det dansk-svenska regeringsavtalet om bron ser ut. På en punkt skulle det dock gå att realisera: Låt de två första överfarterna med en nyregistrerad brobizz vara gratis, så folk kommer igång och använder bron. (Den lilla risk som finns för systematiskt fusk kan man skydda sig mot genom hårdare koppling till ett bestämt fordon per brobizzabonnemang.)

Själv hade jag en brobizz liggande i bilen i två år innan jag i veckan använde den för första gången – eftersom brokonsortiet så fiffigt lagt sin presskonferens på en plats dit det krävdes bil för att komma till. Vid varje tidigare tillfälle har nämligen den ekonomiska kalkylen fått mig att välja Öresundståget, på grund av prispuckeln vid de första brobizzresorna.

Brokonsortiets invändning är att de behöver pengarna. De minskade intäkterna vid en avgiftssänkning kompenseras inte i tillräcklig utsträckning genom ökad trafik, säger man med hänvisning till preliminära resultat från ett pågående försök.

Det är möjligt att trafikökningen inte fullt ut täcker de minskade intäkterna per resa, men till viss del kommer det givetvis att ske. Mellanskillnaden borde sättas upp på marknadsföringskontot för att vänja fler vid att använda bron.

Nu är chansen tyvärr liten att broledningen tar till sig argumenten för en prisrevision, visar erfarenheten. Under tiden måste i alla fall en förändring göras.

Avskaffa sexmånadersgränsen för rabatter med brobizz och förköpskort. Det är vansinne att trogna brotrafikanter en gång i halvåret drabbas av en straffavgift i form av två fullprisresor, bara för att de vill fortsätta köra över bron. Landelius hänvisar till svenska konkurrensrättsliga regler som skulle förbjuda inlåsning av kunder i rabattsystem i mer än sex månader, men detta tillbakavisas av Konkurrensverkets transporthandläggare.

Det är dags för nytänkande. Ett nytt avgiftssystem vore en lämplig present till kunderna på Öresundsbrons fyraårsdag.

RAPIDUS DEBATT

————–

Vad tycker du? Är bropriset för högt? Eller är problemet överdrivet, med tanke på att brotrafiken nu ökar?

Skicka ditt debattinlägg till Rapidus Debatt på adress debatt@rapidus.se

Kort sagt: Öresundsbrons ledning fortsätter upprepa sitt mantra att man inte lyckats nå ut med den sanna versionen om vad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad