onsdag 7 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

MVA efterlyser utländska ledare för att få mer kapital till biotekföretagen

Öresundsregionen behöver betydligt fler företagsledare med internationell erfarenhet och utländska styrelseledamöter för att kunna skaffa mer utländskt kapital till biotekbranschen i regionen.

Det är ett av huvudbudskapen när Medicon Valley Academy (MVA) på ett pressmöte i Köpenhamn i dag lanserar en ny ”Financing Guide”, som ger vägledning till bioteknikföretagen i deras försök att få in utländskt, framför allt amerikanskt, kapital. Bakgrunden är att medan 90 procent av biotekföretagen i Medicon Valley-området har forskningssamarbeten med USA, är det bara fem procent som har amerikanska finansiärer. Detta trots att USA är den största bioteknikmarknaden. Hälften av de europeiska investeringarna hamnar i stället i England.

MVA:s analyschef Niels Gerner Larsen ser inte framför sig att det ska äga rum något mer omfattande byte av direktörer hos företagen i regionen, men han menar att det är realistiskt att hämta framför allt fler styrelseledamöter från utlandet. Över hälften av bioteknikföretagen har ingen utländsk representation över huvud taget i sina styrelser, enligt Niels Gerner Larsen.

Han pekar på Nuevolution och Symphogen, två av regionens unga bioteknikföretag, som goda exempel. Nuevolution startade 2001 och har en brittisk direktör med bakgrund i den amerikanska bioteknikbranschen. Symphogen, som grundades år 2000, har både britter och amerikaner i styrelsen samt har fått in amerikanskt kapital.

— Det skapar förtroende och pluspoäng hos investerarna, betonar Niels Gerner Larsen.

Den 96 sidor tjocka investeringsguiden tar sin utgångspunkt i att företagen, för att över huvud taget ha chans på ett kapitaltillskott, ska ha en hög tillväxtpotential och en unik produkt eller affärsplan, medan ledningen är en separat fråga: Den kan antingen komma från utlandet, ha internationell erfarenhet eller ha band till biotekindustrin i Storbritannien eller USA.

Budskapet understryks ytterligare av fem artiklar skrivna av finansieringsexperter. I guidens andra sektion presenteras en förteckning över 75 investerare med global inriktning. Investeringsguiden presenteras vid ett separat pressmöte i Malmö om ett par veckor.

Öresundsregionen behöver betydligt fler företagsledare med internationell erfarenhet och utländska styrelseledamöter för att kunna skaffa mer utländskt kapital till biotekbranschen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.