Medicinteknikföretaget Jolife har utsetts till Årets Rapidusföretag 2003. Priset delades ut vid torsdagens firande av Rapidus 4-årsjubileum i Malmö Incubators lokaler i Västra hamnen i Malmö, dit ett hundratal personer hade kommit.
Jolife får priset för en genial produkt, som i all sin enkelhet bygger på mångårig vetenskaplig forskning och har världspotential inom ett fält som bokstavligt talat är livsviktigt.
Bolaget utvecklar och har just börjat sälja en mekanisk hjärtmassageapparat, som ska öka överlevnadschanserna bland patienter som drabbas av hjärtstillestånd. Apparaten är mobil, drivs med gas som finns i alla ambulanser och kan både trycka ihop och höja bröstkorgen, vilket ökar blodcirkulationen i kroppen.
Ursprungligen är Jolife en avknoppning från medicinteknikföretaget Jostra i Lund och finansieras med hjälp av riskkapital, senast 30 miljoner svenska kronor från CapMan och InnovationsKapital.
— Jolife har en klok strategi genom att introducera en ny produkt som gör ett bättre jobb för både patienter och användare i en befintlig marknad. Det är viktigt för att nå framgång på en stor och internationell marknad. Små företag som Jolife har sällan möjlighet att lyckas långsiktigt med tillväxt som bygger på att behov måste skapas för att en helt ny, innovativ och kanske banbrytande produkt ska få fotfäste, säger Björn H. Lindbäck, strategirådgivare på XLNS Consulting Group och medlem av Rapidusjuryn.
— Produkten har en kittlande potential, som är lätt att inse, och det känns roligt att få uppmärksamma Jolife i den fas man just nu befinner sig i, säger juryns Arne R. Steinmark, chefredaktör för danska Computerworld och BiotechDenmark.
Juryn delade i år också ut en specialutmärkelse till IT-företaget Apptus Technologies i Lund som koras till Årets förebild 2003. Priset är nyinrättat och kommer bara att delas ut de år juryn finner anledning att särskilt uppmärksamma en person eller ett bolag.
Apptus Technologies är experter inom avancerad databasteknik och får priset för att på bara några få år ha fört företaget från uppstickarrollen till en ledarposition med fortsatt stark tillväxt och ett resultat som imponerar.
— Efter alla svårigheter för entreprenörer de senaste åren är det viktigt att visa upp exempel på bolag som klarat att växa och dessutom visar en fin vinst, utan en enda krona i riskkapital, säger jurymedlemmen och seniorkonsulten Inger Larsson.
Övriga ledamöter i juryn är Rapidus utgivare och chefredaktör Thomas Frostberg (juryordförande) och Jan Wifstrand, styrelseordförande i Rapidus.
För att visa på bredden i regionens kunskapsintensiva näringsliv presenterade juryn liksom tidigare år också namnen på de företag som klarade sig längst i juryns granskning, men inte nådde förstaplatsen. Utan inbördes ordning: DakoCytomation i Glostrup, TFS Trial Form Support i Helsingborg, Ludesi i Lund samt Lundabolaget Active Biotechs MS-projekt.