tisdag 6 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk fusion av affärsänglar och riskkapitalbolag skapar nya möjligheter

Kort sagt: Hur bevarar man moroten och investeringslusten hos affärsänglar, när den fortsatta expansionen kräver stora mängder riskkapital? Bland affärsänglar talas det öppet om risken för utspädning och vem är då intresserad av att vara med och starta de nya företag, som regionen har behov av.

En förestående sammanslagning av de danska nätverken för affärsänglar respektive riskkapitalbolag öppnar för nya möjligheter, som kan inspirera även svenska aktörer.

Av Keld Broksø

Näringskedjan i havet handlar om att stora fiskar äter mindre fiskar. Utan småfisk blir det inte heller någon mat till de stora fiskarna.

Näringslivets födokedja i Öresundsregionen behöver också mindre fiskar i form av innovationsmiljøer och affärsänglar. De sätter sällan in mer än någon miljon eller två i riskkapital till nya, lovande affärsidéer, men det är där näringskedjan börjar. Går det bra ska projekten ha in mer kapital. Då träder de större fiskarna in med oftast tvåsiffriga miljonbelopp.

I affärsänglarnas värld råder diskretion och man talar inte gärna utåt om när man blivit utspädd eller rent av uppäten av större riskkapitalbolag, men internt diskuteras problemet. Ofta har affärsänglarna levererat så väl såddkapital, som arbetskraft, kompetens och engagemang för att få utvecklingsprojekt att bli aptitliga för riskkapitalet. Undersökningar visar att det för affärsänglar ofta handlar om en till två dagars arbetsinsats i veckan, utöver den ekonomiska risken i själva investeringen.

Hur belönas denna insats i längden?

I några fall får pionjärerna osäkra optioner när riskkapitalbolagen träder in. Det finns naturligtvis också exempel på rejäla vinster, men för att understödja och öka aktiviteten i näringskedjans första steg behöver det säkras en tillräckligt stor morot till de personer som vågar satsa i såddfasen. Här är en spännande förändring på väg i Danmark.

Vækstfonden bjöd förra året in en rad affärsänglar – Stig Bøgh Karlsen, Jens Winther, Jannik Falkenberg, Bent Dall, Claus Christensen, Sten Verland, Søren Hougaard och Kaj Erik Ravn – till ett utskott för att ge förslag om hur aktiviteterna i det danska affärsängelnätverket DBAN ska utvecklas. Gruppen föreslår nu en sammanslagning av DBAN och den danska riskkapitalföreningen DVCA, så att DBAN blir en sektion inom DVCA.

En god nyhet, som ser ut att bli verklighet i april.

Vækstfonden, som driver DBAN och förvaltar de offentliga medlen från Videnskabsministeriet och Erhvervs- och boligstyrelsen, ser också att lösningen kan säkra framtiden för DBAN, när de offentliga stödpengarna tar slut 2005. Dessutom väntar man sig att samarbetet med riskkapitalbolagen i DVCA ska ge DBAN:s medlemmar bättre åtgång till kompetens och kapital till onoterade, danska utvecklingsbolag.

På DVCA:s toppledarkonferens i Nyborg 22-23 april kommer affärsänglarna i DBAN att välja två medlemmar till DVCA:s styrelse, förutsatt att förslagen om fusionen går igenom. Inför konferensen kommer DVCA:s ordförande Lars Bruhn att resa runt i landet tillsammans med Stig Bøgh Karlsen, ordförande i DBAN-utskottet, för att diskutera samarbetet med affärsänglarna i de regionala nätverken. Samtidigt kommer Stig Bøgh Karlsen att deltaga i DVCA:s styrelse som observatör.

Vad betyder då allt detta för näringskedjan? Kommer det automatiskt att garantera att de små spelarna behåller inflytande och vinster när de stora aktörerna slår igen käftarna om ett projekt? Knappast. Det handlar om affärer, där pengarna talar.

Men vinsterna vid ett tätt samarbete är att det skapar ökad förståelse för varandras roller. Trassel i samarbetet kan redas ut och gemensamma förhållningssätt skapas, eller om nödvändigt oskrivna lagar för god affärsetik när man uppträder under det gemensamma DVCA/DBAN-paraplyet.

Det kan skapa bättre affärsmässig trygghet och ökat investeringsmod, något som regionen har behov av.

Det hör till bilden, när vi tittar på Öresundsregionen, att motsvarande diskussioner finns inom Svenska Riskkapitalföreningen, men här har man inte kommit lika långt som i Danmark när det gäller samgående med de regionala affärsängelnätverk som finns. De 10-15 affärsänglar som är individuella medlemmar i Riskkapitalföreningen har inte heller någon självständig sektion, liknande den som nu är på väg i Danmark. Låt därför det danska initiativet vara en inspirationskälla även för Sverige.

Kort sagt: Hur bevarar man moroten och investeringslusten hos affärsänglar, när den fortsatta expansionen kräver stora mängder riskkapital? Bland affärsänglar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.