Kort sagt: Med mindre än två veckor kvar till årsskiftet har Rapidus konsulterat kristallkulan för att spå Öresundsområdets utveckling under 2004.
Ett antal bolag och organisationer kommer enligt våra bedömningar särskilt att stå i centrum. För några av dem blir nästa år dessutom helt avgörande.
Av Keld Broksø och Thomas Frostberg
Det gångna året har bjudit på en hel del framsteg för regionens utveckling och förutsättningarna ser hyfsade ut för en positiv fortsättning under 2004. Flera mentala barriärer börjar rivas ner, bland annat när det gäller näringslivets aktiviteter på tvärs över Sundet.
Tendensen pekar i rätt riktning när vi ser på företagsetableringar över Öresund. Enligt den senaste Øresundskompassen steg antalet svenskägda företag i den danska delen av Öresundsregionen under perioden 1998-2002 från 596 till 800, en ökning med 34 procent. Svenskägda filialer ökade samtidigt med 204 procent från 199 till 513 stycken. I Sverige finns nu drygt 500 danskägda arbetsställen, vilket är mer än en fördubbling sedan 1998.
* I forskarparkerna som ska föda fram nya innovationsföretag väntar stora förändringar det kommande året. Christina Hvid måste reda upp Symbions trassliga ekonomi, Hans Möller försöker få med Ideons styrelse på en ny framtidsvision och Teknologisk Innovation letar ny ledning efter att direktören Søren Kielgast slutat.
* På riskkapitalsidan ska direktör Bjørn Haugaard skrapa ihop 700 miljoner danska kronor till en ny fond i Symbion Capitals regi, medan Henrik Lawaetz skissar på exit-strategier för Scandinavian Life Science Venture. Samtidigt väntar vi på att Patrik Söderlund på såddkapitalbolaget Lumitec i Lund ska komma igång med sina investeringar på allvar, efter att bara ha hunnit med en under det första året. En av Lumitecs investerare, statliga Industrifonden med VD Lars Öjefors i spetsen, står inför en möjlig uppdelning alternativt en sammanslagning med Teknikbrostiftelserna när regeringen till slut insett bristen på riskkapital till start-ups.
* För tre av regionens främsta IT-entreprenörer blir nästa år också avgörande. Michael Mathiesen är på väg tillbaka och bygger med dansk-svenska CellPoint som bas upp en ny företagsgrupp kring teknik för mobila tjänster. Christer Fåhraeus har haft en bra avslutning på hösten med viktiga avtal för både Anoto och CellaVision, medan Precise Biometrics fortfarande väntar på genombrottet. Det är tveksamt om Fåhraeus kan förmå investerarna att satsa mer pengar i hans bolag, utan att först visa positiva resultat. Vilka som överlever avgörs därför sannolikt under nästa år. Till sist Jonas Birgersson, mannen som har fler liv än katterna. Hans Labs2 köper på löpande band upp bolag med egna aktier som betalning och mönstret känns väldigt bekant. Återstår att se hur länge det håller.
* Om vi tittar djupare i kristallkulan för 2004 kan vi förutse fortsatta problem för prestigeprojektet Metron i Köpenhamn. Det kommer även framöver att vara för mycket driftsstörningar och ekonomin blir bara värre i samband med den fortsatta utbyggnaden längs Amagers östkust till Kastrups flygplats. Metroskandalen är för länge sedan cementerad. Ørestadsselskabets direktör Anne-Grethe Foss skrev i augusti 1997 i ett debattinlägg om möjliga extrakostnader att om de trots allt skulle komma talar vi om en extrautgift på i storleksordningen 20 miljoner kronor. Nu har budgetöverskridelserna för de existerande etapperna passerat 5,2 miljarder danska kronor. Rapidus har med andra ord ingen tillit till Ørestadsselskabets förmåga att styra varken sin budget i Metroprojektet eller i Ørestaden, som bolaget också har ansvar för.
* Det mest positiva vi kan säga är att nu har vi de två helt nödvändiga faktorerna för en Öresundsmässig framgång på Köpenhamnssidan. Ett attraktivt område för företagsetableringar på nära avstånd från både Malmö och Köpenhamns centrum med tillhörande offentliga transporter. Båda delarna kommer att användas ännu mer under nästa år. Mobiloperatören 3 är ett av de företag som insett potentialen och lagt sitt dansk-svenska call center i Örestaden. Bolagets danska direktör Christian Jørgensen kan dessutom vara nöjd med att slippa betala tiotusentals kronor till skattekonsulter som ska reda ut oklarheter för anställda som pendlar över Öresund. Nu finns ett skatteavtal, även om det har sina brister, och i början av januari öppnar det nya skattecentret i Köpenhamn och Helsingör för gränsgångarna.
* Frågan är vad staterna kan göra för att skynda på utvecklingen ytterligare? De omkring 10.000 personer som pendlar över Sundet är fortfarande en allt för låg siffra. Även om Poul Schlüter fortsätter sin kamp mot barriärerna är risken uppenbar att Sveriges Öresundsminister Berit Andnor slappnar av när ordförandeskapet i Nordiska Ministerrådet nu går över till Island.
* Fridlysningen av brokonsortiets VD Sven Landelius och marknadsdirektör Jacob Vestergaard är också snart över. I årets första analys lovade Rapidus ett friår till Öresundsbrons ledning med anledning av mildrad politisk kritik mot de höga bropriserna och att brokonsortiet samtidigt inledde försök med nya rabattnivåer för en utvald pilotgrupp. Landelius och Vestergaard har under året klarat sig undan hårdare granskning även i andra medier, främst tack vare att brotrafiken ökat på grund av en begynnande integration. Men det är inte deras förtjänst och efter årsskiftet tar vi upp kampen för en bättre prispolitik igen.
* Slutligen en julhälsning till O. Rolf Larssen på Copenhagen Capacity och Björn Jonsson på Position Skåne. Nästa år är det upp till bevis för dessa marknadsföringsorganisationer när det ska avgöras var i Sverige som EU:s nya smittskyddsmyndighet ska ligga. Stockholm har en stark lobbyorganisation som det krävs vassa argument och betydande politiska kontakter för att övervinna.
Rapidus ser fram mot ett spännande 2004!