onsdag 7 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Låt inte politiskt tjafs stoppa den stora IT-upphandlingen i Region Skåne

Kort sagt: Region Skåne ska spara minst 70 miljoner på en ny IT-organisation, antingen genom outsourcing av IT-driften eller genom en effektivare intern lösning.

Ur skattebetalarnas perspektiv är det ett lovvärt initiativ, men interna informationsmissar, prestige och blockpolitik riskerar nu att äventyra hela projektet.

Både väljarna och de IT-företag som lagt bud på att ta över driften förtjänar ett mer moget politiskt ledarskap.

Av Thomas Frostberg

Region Skånes IT-kostnader ligger årligen på 800 miljoner kronor, kanske ännu mer. Drygt 700 miljoner är kostnader för förvaltning, drift och support och det är om dessa pengar det nu uppstått ett politiskt bråk i regionledningen.

IT-direktör Ulf Enckell hoppas kunna spara minst tio procent genom att antingen lägga ut arbetet på en extern firma eller tvinga den interna IT-verksamheten med 350 anställda till bättre samordning. I dagsläget har Region Skåne till exempel 7-8 olika journalsystem som inte hänger samman, vilket ger både högre kostnader och sämre vård än med ett gemensamt system.

Ett stort antal företag lämnade in intresseanmälningar i första omgången. Regionen har sedan gått vidare med en handfull av dem och begärt in detaljerade anbud. Buden ska innebära en kostnadsbesparing på minst tio procent, annars är de inte intressanta. Parallellt pågår arbetet inom Region Skåne med att se över den egna organisationen, för att utreda om en samordnad intern IT-verksamhet kan konkurrera med de externa buden. Oavsett vilken modell som väljs ska det skapas en strategisk beställarfunktion för IT-tjänster inom regionen.

Upphandlingen genomförs som en så kallad förhandlad upphandling och ett beslut väntas först i början av februari. Eftersom all dokumentation är sekretessbelagd under processen går det inte att bedöma om Region Skåne följt lagens alla regler, men några av de företag som sållats bort är uppenbart missnöjda och hävdar nu att fel begåtts.

Ett fel har i alla fall med säkerhet begåtts: Det har inte fattats något politiskt beslut om att genomföra en upphandling, vilket hade varit rimligt med tanke på affärens storlek. Partierna anser sig inte ens ha fått ordentlig information när arbetet sattes igång, utan har fått höra om upphandlingen på omvägar, bland annat från de ratade bolagen.

I går inrättade regionstyrelsen därför en politisk styrgrupp som ska övervaka det fortsatt arbetet. Men två av de fem platserna i gruppen kommer att stå tomma, eftersom de borgerliga partierna reserverade sig mot beslutet och bojkottar styrgruppens arbete. Motivet till att avstå från insyn i upphandlingen är – hör och häpna – den tidigare bristen på insyn!

Regionstyrelsens andre vice ordförande, moderaten Jerker Swanstein, kallar tillsättandet av styrgruppen ”ett spel för gallerierna” i ett ärende som han anser gått snett redan från början beroende på socialdemokratisk ”maktberusning” efter valsegern. Han är i grunden positiv till en outsourcinglösning, men ”vill inte sitta som gisslan eller marionett” i styrgruppen, eftersom han är säker på att vänsterblocket redan bestämt sig för att välja den interna lösningen.

Det är nu det börjar bli allvarligt. Regionpolitikerna har valts för att utföra ett uppdrag och ansvarar inför väljarna för att jobbet blir ordentligt gjort. Den ursprungliga informationsmissen är ingen ursäkt för att inte vara med i arbetet när nu tillfälle ges. Den som avstår från möjligheten till insyn och påverkan har automatiskt kapitulerat från sitt politiska uppdrag och bör överväga sitt fortsatta engagemang, av respekt för väljarna.

Minst 70 miljoner av skattepengar står på spel årligen, pengar som skulle kunna användas till bättre vård. IT-drift är inte ett kärnområde för Region Skåne och kan man inte visa att den interna lösningen är billigast bör uppgiften läggas ut på den firma som har det mest konkurrenskraftiga budet. Att valet står mellan de största nordiska IT-koncernerna och ett par globala aktörer gör beslutet mindre riskfyllt, både för regionen och för personalen som är garanterad att följa med i affären.

Låt bara inte politisk prestige äventyra en bra möjlighet!

Kort sagt: Region Skåne ska spara minst 70 miljoner på en ny IT-organisation, antingen genom outsourcing av IT-driften eller genom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad