fredag 9 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

USA-framgångar stärker Medscand Medical i Tomelilla

Medscand Medical AB i Tomelilla i sydöstra Skåne går stark fram. Produktionen väntas det närmaste året öka med tio procent, enligt VD Jan Johansson.

Företaget producerar ett kit bestående av en cellborste och en spatel som används för cancerprovtagning på kvinnor. Provtagningen görs med hjälp av borsten i livmodershalskanalen och med spateln på livmodertappen.

En tioprocentig ökning innebär att 38 miljoner borstar produceras. Bolaget vill dock inte uppge hur mycket det ger i pengar.

Medscand Medical ingick tidigare i den Malmöbaserade Medscandkoncernen, men såldes i augusti 2001 till amerikanska Cooper Surgical, CSI, för cirka 12 miljoner dollar. I köpet ingick företagsnamnet. Jan Johansson stannade dessutom kvar som VD. Han var tidigare VD i Medscandkoncernen och delägare i Medscand Medical.

Över 90 procent av Tomelillaföretagets produktion exporteras till USA där man har ett exklusivavtal med ett stort företag som har förbättrat diagnostiken av cellprover, så att fler förstadier till cancer hittas. Därmed kan behandling ges tidigare.

Enligt Jan Johansson innebär den ökade produktionen förmodligen inte att antalet anställda ökar. Istället investerar CSI i ökad automation. Beslut om det tas i USA.

Cellborsten från Medscand Medical uppfanns för drygt 20 år sedan av Nils Stormby, docent i patologi, uppfinnare och grundare av Medscandgruppen i Malmö.

Medscand Medical AB i Tomelilla i sydöstra Skåne går stark fram. Produktionen väntas det närmaste året öka med tio procent, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.