onsdag 14 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nano-avknoppning i Lund tar in amerikanskt miljonkapital

Det nystartade nanomaterialsbolaget QuMat Technologies AB i Lund tar in nära åtta miljoner svenska kronor från en amerikansk investerare. Vem som satsar pengarna är ännu inte officiellt.

— Sedan i januari har vi en anställd i QuMat, och för de nya pengarna ska vi ta in ytterligare två till tre personer, säger professor Lars Samuelson vid Lunds tekniska högskola (LTH).

De första anställda kommer främst att arbeta med proof of principles, demonstrationer av koncept för framtida produkter. Forskarna bakom bolaget hoppas att inom något år få tag på fem till tio gånger så mycket riskkapital som i denna investering, och kommer då utöka styrkan till mellan tio och femton personer.

QuMats verksamhet bygger på forskningsresultat inom nanoteknologi vid LTH:s avdelning för fasta tillståndets fysik och det tvärvetenskapliga Nanometerkonsortiet. Fokus ligger bland annat på endimensionella halvledare tillverkade av så kallade nanotrådar, strängar av halvledarmaterial med en bredd som ungefär motsvarar storleken hos en elektron. Enligt Lars Samuelson är forskarna i Lund först i världen med att lyckas skapa komponenter i nanodimension för elektronik och fotonik. Nanokomponenterna blir inte bara mindre än dagens, utan också avsevärt snabbare och strömsnålare.

QuMats huvudkonkurrenter finns i USA, bland annat inom det amerikanska företaget Nanosys som nyligen fått in hela 38 miljoner dollar i riskkapital.

QuMat Technologies grundades 2002 av Lars Samuelson tillsammans med Knut Deppert och Jonas Ohlsson, även de forskare vid LTH. Styrelseordförande är Lars-Åke Ledebo som bland annat var med och grundade Epiquip, numera Epigress AB, på Ideon.

Det nystartade nanomaterialsbolaget QuMat Technologies AB i Lund tar in nära åtta miljoner svenska kronor från en amerikansk investerare. Vem […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.