Trots att konkurrensen om lagring av stamceller från navelsträngsblod hårdnar i Danmark, har nya företaget StemCare lyckats så bra på några få månader att man förväntar sig att gå med vinst nästa år.
StemCares koncept lanserades i juni efter en investering på ett än så länge hemligt antal miljoner från riskkapitalbolaget Biolink Capital ApS i Bagsværd norr om Köpenhamn. Biolink ägs av den danske riskkapitalisten Sten Verland som berättar att det redan är ett par hundra föräldrapar som har betalat över 20.000 danska kronor var för att lagra stamceller hos StemCare – totalt rör det sig om drygt fyra miljoner kronor. Det är halvvägs mot målet för företagets första år, och Sten Verland tror på positivt resultat för 2004.
Stamceller innehåller människans genetiska byggstenar och används i dag vid benmärgstransplantationer under cancerbehandling. På sikt kan de troligen också användas vid behandling av sjukdomar som diabetes och Parkinson. StemCare har sitt huvudkontor i Sønderborg och lagringen sker i samarbete med den tyska stamcellsbanken VITA 34 som har Europas största privata nedfrysningsanläggning. VITA 34 undersöker först navelsträngsblodet för att säkerställa att stamcellerna håller optimal kvalitet. Därefter fryser VITA 34 ner navelsträngsblodet i flytande kväve.
Konkurrensen på marknaden hårdnade då den kände finansmannen Klaus Riskær Pedersen nyligen meddelade att företaget CopyGene ska ta steget in på den danska marknaden för stamcellsförvaring. Företaget kommer hålla till i forskarparken Symbion i Köpenhamn. Antagligen kommer man att dumpa priset på förvaringen – med 1.000 kronor för att ta blodproven och en årlig avgift på 100 euro (750 kronor) ligger Klaus Riskær Pedersens priser långt under StemCares 20.000, men än tar inte företaget emot anmälningar. Sten Verland tar också utmaningen med viss ro.
— Vi kommer fortsätta fokusera på service, kvalitet och säkerhet. Det här är en produkt som kan jämföras med ett läkemedel och det ställer stora krav på säkerhet och kvalitetskontroll. Men vi måste också ta hänsyn till konkurrensen; Ju större volymer vi får, desto mer kan vi sänka priset, men det kommer inte att ske på bekostnad av kvaliteten, säger Sten Verland, som också funderar på att på sikt gå in på marknaden för stamcellsförvaring i Norge och Sverige.