Kort sagt: När världen prisar Finland för Nokias framgångar inom mobiltelefoni borde de även rikta blickarna mot Köpenhamn. Det är nämligen här som flera av Nokias mest framgångsrika modeller har utvecklats.
Men Nokias närvaro är en dåligt utnyttjad tillgång i marknadsföringen av Öresundsregionen.
Av Thomas Frostberg
Det påpekas ofta i Öresundssammanhang att det är här som Ericsson, och numera Sony Ericsson, utvecklar sina mobiltelefoner. Betydligt mindre känt är att Köpenhamn på samma sätt spelar en nyckelroll i Nokias utveckling av nya telefonmodeller.
I Köpenhamn finns numera telekomjättens enda nordiska forsknings- och utvecklingsenhet utanför Finland, sedan Nokia i sommar stängt affärsområdet Networks F&U-center i Kista i Stockholm.
Verksamheten i Köpenhamn är av central betydelse, eftersom koncernen bara bedriver forskning och utveckling i ytterligare ett tiotal länder i världen, bland annat Tyskland, Storbritannien, USA, Indien, Japan, Korea och Kina.
Men framför allt är det inriktningen som gör Köpenhamnsverksamheten särskilt viktig: Mobile Entry Products, som det heter på nutidssvenska. Det handlar om enkla, billiga mobiltelefoner som riktar sig till nya mobilanvändare och användare som bara vill ha en telefon att ringa och skicka SMS från, men struntar i allt vad mobilt Internet och GPRS är. Dessa modeller säljer i mycket stort antal och förklarar varför Nokia är etta bland mobiltelefontillverkarna i världen.
Nokia har omkring 1.300 anställda i Sydhavnen i Köpenhamn. Nära 80 procent av dem jobbar med utveckling av mobiltelefoner. Resten är i huvudsak försäljnings-, utbildnings- och supportpersonal inom affärsområdena Mobile Phones, Networks och nybildade Enterprise Solutions. Ytterligare en grupp anställda jobbar med att anpassa tekniska lösningar och tjänster till danska förhållanden.
Trots sin tyngd är Nokias närvaro i Öresundsregionen en i många sammanhang väl bevarad hemlighet. Det borde finnas stor potential i att ha världsledaren på ena sidan vattnet och en annan av de fem stora, Sony Ericsson, på andra sidan. Men i dag görs inget stort nummer av detta. På den Öresundsgemensamma marknadsföringsportalen www.oresundit.com ges till exempel bara följande korta beskrivning av Nokia Denmark:
The word’s [sic!] largest mobile producer employs about 1,200 people in Denmark, most of them working for the Mobile Phones subsidiary. Nokia’s largest Production Creation Centre outside Finland is located in the Danish capital. Nokia has also supplied infrastructure for the Danish GSM network.
Och i en längre temaartikel under rubriken A world of GSM capabilities in the Øresund Region nämns Nokias verksamhet bara med en mening.
En förklaring till den knapphändiga informationen är sannolikt Nokias ovilja att släppa information om sin danska verksamhet. Det har krävts en lång rad påstötningar hos koncernens olika informationsavdelningar under närmare ett års tid för att få till stånd intervjuer med några av cheferna i Köpenhamn inför den här snabbanalysen. Nokia vill helst bara tala om en koncerngemensam utveckling av nya telefoner, inte vad som sker specifikt i Köpenhamn.
Det är besvärande för Öresundsregionen, men också något märkligt eftersom Nokia internt driver en linje som går ut på att medarbetarna ska vara aktiva samhällsmedborgare. Företaget är dessutom djupt engagerat i uppbyggnaden av Crossroads Copenhagen i Örestaden, ett tänkt kompetenscenter kring trådlös teknik och tjänster i samarbete mellan företag, myndigheter och universitet.
Här ligger en utmaning för diverse Öresundsaktörer inom såväl forskning, som näringslivsutveckling och marknadsföring – att utveckla potentialen i det som, tillsammans med unga innovationsbolag i regionen, skulle kunna bli ett verkligt telekomkluster.