Styrelsen för BRIC, Biotech Research and Innovation Centre, i Köpenhamn har i dagarna beslutat att anställa tre forskningsledare för att därefter utvidga staben av vetenskapliga medarbetare kraftigt från nuvarande knappt tio till 30-40 under nästa år. Därmed inleder det relativt nyskapade BRIC, som fick sin direktör för mindre än ett år sedan, ett avgörande kliv framåt mot visionen om att bland annat etablera åtskilliga nya bioteknikföretag baserade på BRIC-forskning.
BRIC är den hittills mest ambitiösa satsningen på grundforskning inom bioteknik i Danmark, men det har rått viss förvirring kring satsningen, då tidningarna har blandat ihop BRIC med både ett biocenter och en forskarpark. BRIC mår bra, påpekar direktör Kristian Helin i telefon från Italien. Han är kemiingenjör och ph. d. i molekylärbiologi. Parallellt med direktörsjobbet på BRIC är han avdelningschef för European Institute of Oncology i Milano.
BRIC håller än så länge till i Panum Instituttet i Köpenhamn, men ska flytta in i egna byggnader som blir klara 2006. De tre jobben som forskningsledare ska annonseras inom de närmaste veckorna och tillsätts inför utvidgningen av den vetenskapliga personalstyrkan under nästa år. Forskningsledarna ska täcka tre områden, som är kopplade till specifika tekniker, men inget av dem har i nuläget några anknytningar till företag.
— BRIC sysslar med grundforskning, men resultaten ska kommersialiseras, slår Kristian Helin fast.
Bakom BRIC står Danmarks Tekniske Universitet, Forskningscenter Risø, Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S), Københavns Universitet, Landbohøjskolen och Fødevareministeriet. BRIC:s styrelse består av tio personer, varav sex kommer från de offentliga forskningsinstitutionerna och fyra, däribland ordföranden Claus Bræstrup från Lundbeck, kommer från andra institutioner och näringslivet.