Kort sagt: När 250 Ericssoningenjörer om några månader lämnar plattformsbolaget i Lund får de inte fastna i utdragna arbetsmarknadsåtgärder.
Om det offentliga ska kunna spela en roll måste man i stället agera som beställare. Nu finns tillfälle att driva teknikutvecklingen flera steg framåt inom t ex skola, vård och kollektivtrafik.
Även traditionella industriföretag i regionen har möjlighet att dra igång utvecklingsprojekt till helt andra kostnader än vad som normalt är förknippat med inhyrda konsulter.
Av Thomas Frostberg
Ericssons neddragning i Lund blev inte den totala kris som vissa förutspått inför varslet. Det är illa nog att 250 personer måste sluta, men som vi konstaterade redan i en extraanalys i tisdags är Mobile Platforms fortfarande en strategisk del av Ericssons framtidsverksamhet.
Den intressanta frågan är hur omvärlden bäst hanterar att en stor grupp högutbildade personer ska hitta ny sysselsättning? Lunds kommun, Region Skåne och andra offentliga aktörer har en unik chans att lyfta sina egna verksamheter, men det är tveksamt om de begriper det.
För att ta ett enkelt exempel: Region Skåne, som brottas med svåra ekonomiska problem, kan spara stora summor enbart genom bättre kommunikationslösningar inom vården. Dessutom skulle kvaliteten för patienterna i många fall höjas samtidigt.
Genom att till exempel bygga in mobila lösningar i sjukvårdsutrustning skulle fler patienter kunna vårdas och övervakas i hemmet. Mätvärden kan rapporteras in automatiskt till sjukhuset via mobilnätet på fasta tider eller när något resultat ändrats. Behovet av återbesök för kontroller minskar samtidigt som säkerheten höjs.
Liknande lösningar borde vara intressanta för den kommunala äldreomsorgen, medan andra idéer kan ge bättre och billigare skolundervisning, biblioteksservice, kollektivtrafik eller helt enkelt effektivare offentlig förvaltning.
Problemet är att de som styr den dagliga verksamheten inom det offentliga inte sitter på tillräckligt mycket pengar för att initiera sådana utvecklingsprojekt, trots att de borde kunna se möjligheterna och vilka pengar som kan sparas över tiden.
Därför måste centrala beslutsfattare från olika myndigheter samlas för att diskutera ett övergripande strategiskt och tekniskt utvecklingsprogram för det offentliga Skåne. Det är något som borde ha gjorts redan tidigare, men nu öppnas en möjlighet när en stor grupp experter inom trådlös teknik plötsligt blir tillgängliga. Frågan får inte fastna i långa utredningar, utan arbetet måste sättas igång genast inom olika delområden. Ganska snart kommer fler kompetenser att bli involverade. Det vore överdrivet att tala om möjligheten att bilda ett kluster i dessa frågor, men däremot ett kompetenscentrum kring tekniska lösningar för modern offentlig förvaltning.
Det behöver inte ens bli särskilt dyrt i början, förutsatt att de som lämnar Ericsson bara är lite entreprenöriella och beredda på eget risktagande. Deras stora vinst av samarbetet är att få utveckla med en stor kund i ryggen från dag ett. De projekt som blir lyckade har alla förutsättningar att kunna säljas vidare till andra landsting och kommuner. Därmed kan risken delas mellan nya utvecklingsbolag och det offentliga, som bara behöver betala en del av vad utvecklingskostnaden normalt skulle vara.
Nybildade InnovationsForum i Lund kan agera mäklare mellan det offentligas önskemål och den kompetens som finns bland Ericssoningenjörerna och andra teknikbolag i regionen.
Minsta gemensamma nämnare i alla projekt ska vara nya kommunikationslösningar tillämpade i vardagliga situationer, alltså bredare än bara utveckling av nya program för mobiltelefoner. Blir arbetet framgångsrikt kommer det att sprida ringa på vattnet. Närmast till hands ligger att industrin börjar titta mer på hur trådlös kommunikation kan göra deras befintliga produkter eller arbetssätt bättre och snabbare.
Här finns dessutom ett intressant Öresundsperspektiv. I norra Örestaden samarbetar en rad tunga aktörer så som Danmarks Radio, IT-universitetet och Nokia med att skapa ett mobilt experimentlaboratorium i verkligheten. Fokus ligger i hög grad på hur människor i området tar till sig nya tjänster och tekniska lösningar.
Det är närmast generande att inte skånska aktörer engagerat sig i Crossroads Copenhagen, som är samlingsnamnet på projekten i Örestaden. Men nu finns ett gyllene tillfälle, om regionen och berörda kommuner fångar upp Rapidus idé och börjar jobba med frågorna på den strategiska nivå där de förtjänar att hanteras.