Lundaentreprenören Christer Fåhraeus drog fullt hus när han i morse intervjuades på Rapidus frukostmöte av Jan Wifstrand.
Det blev ett snabbt samtal om Fåhraeus bolag och kravet på att visa vinst – men också om Annika Sörenstams chanser och om Fåhraeus nya bolag Agellis.
De 140 stolarna i lokalen tog snabbt slut. För alla som hamnade på väntlistan eller inte hade möjlighet att komma publicerar vi ett bildreportage med referat av intervjun.
(Om du har glömt dina inloggningsuppgifter:
https://rapidus.se/glomtlosen.cfm)
Över 140 personer sitter samlade i Malmö stads nya inkubator, Minc, för att se Christer Fåhraeus intervjuas av Rapidus Jan Wifstrand på årets tredje frukostmöte. Normalt är könsfördelningen relativt jämn; omkring 60 procent av besökarna är män. I dag är 80,7 procent män, upplyser Jan Wifstrand sitt intervjuobjekt om.
Vad tror du det beror på?
Christer Fåhraeus drar på munnen.
Mitt ego skulle väl inte tåla sanningen… Nej, men jag antar att det kan ha att göra med att män är mer intresserade av maskindelar och prylar.
Men han betonar att han inte ser på sina produkter som tekniska manicker utan som hjälpmedel för att göra tillvaron enklare och smidigare. Konstruktionsarbetet ser han gärna att någon annan sköter. Det är att tänka ut principen som är roligt.
Publiken, med bland andra Marco Baroni från Volito Innovation, Susanne Nykvist från LifeAssays och nye Ideon-VD:n Hans Möller, lyssnar uppmärksamt när Christer Fåhraeus för första gången berättar en smula om sitt senaste bolag Agellis. Det har han tidigare inte alls velat kommentera och har hävdat att media gjort för stor sak av det hela. Agellis har en anställd och arbetar med en ny metod för att mäta spänningar i olika material. Projektet är inte Fåhraeus egen skapelse utan har köpts in från Ukraina.
Det är egentligen ingen stor hemlighet, hävdar han nu.
Skälet till den låga profilen ska snarare ha varit att inte skapa oro för att han skulle låta sig distraheras från verksamheten i huvudbolaget Anoto.
C Technologies kamerachip och Anotos elektroniska penna, Precise Biometrics fingeravtrycks-system, CellaVisions blodanalys och WeSpots övervakningskameror — Christer Fåhraeus är, som Jan Wifstrand påpekar, verkligen inte den sortens uppfinnare som förknippas med en enda idé.
Du har fixat otroligt mycket kapital till dina bolag. Känner du pressen att se till att det tjänas pengar? frågar Wifstrand.
Ja, det är klart. Man utsätts ju för det ultimata testet; Är det bara snack eller är det en verkligt bra idé? Att börsnotera C Technologies år 2000, när projektet var på idéstadiet och det skulle ta två år innan vi hade en produkt — det var ju att tigga om stryk.
Christer Fåhraeus brukar kalla sig problemlösare. Jan Wifstrand utmanar honom:
Förklara då för mig vilka problem du har löst med Anoto-pennan, för det har jag inte förstått.
Christer Fåhraeus talar om den analoga och den digitala världen, och om vattendelaren dem emellan. Penna och papper används fortfarande dagligen, samtidigt som all information behöver finnas i datorer för att bli sökbar och lätt att spara. Han tror att den digitala pennan kommer att vara lika vanlig som PC:n och mobilen om ungefär tio år. Och att användandet kommer att växa snabbast i Japan och Kina, där hälften av alla datorer redan säljs med skrivplatta för att skrivtecknen praktiskt ska kunna föras in i datorn.
Så mycket vågar Christer Fåhraeus gissa, trots att han säger att han är vidskeplig och inte vill ta ut segrar i förskott. Det är skälet till att han bestämt svarar nej på frågan om golfaren Annika Sörenstam klarar kvalgränsen i dagens spel.
Så förstår ni vad jag vill, säger han till publiken.
Golffrågan är en av ett tiotal ja/nej-frågor som Jan Wifstrand bestämt meddelar ska besvaras med just ja eller nej — motiveringarna får komma senare.
Kan du tänka dig att sälja ägarandelen i något av de bolag du startat?
Ja.
Vilket då? frågar Wifstrand snabbt.
Jag fick ju bara svara ja eller nej, replikerar den intervjuade lika snabbt och får lyssnarna med sig i ett skratt.
Rapidus frukostgäster får alltid en present som tack för deltagandet; en verklig utmaning när gästen nu är en prylgrabb, som Jan Wifstrand beskriver det. Med viss triumf halar han upp en gåva ur väskan:
Vi såg att du alltid har samma slips på bilderna i årsredovisningarna — så du får en av mina i siden här.
Text: Lisa Kirsebom
Foto: Kristoffer Lindblad