onsdag 14 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sorry, eländet är inte över än – nu utmanar vi Jantelagen

Kort sagt: Även om mobiloperatören 3 försökte få det att låta som om IT/telekomkraschen aldrig inträffat när de i måndags lanserade sina 3G-tjänster i Sverige, så är verkligheten fortfarande dyster: Vändningen har inte kommit ännu. Många bolag har dessutom sin värsta kris framför sig.

De positiva tecken som trots allt finns får dessutom dåligt genomslag. Därför tar Rapidus nu läsekretsen till hjälp för att bryta Jantelagens makt.

Av Thomas Frostberg

Det är en förvirrande tid när rapporter om konjunktur, privatkonsumtion, börskurser, annonsering och framtidsförväntningar hela tiden går åt olika håll. Ena dagen står vi inför en vändning uppåt i konjunkturen, men redan nästa dag visar nya rapporter att den verkliga nedgången inte ens börjat.

Rapidus får dagligen frågan från de företag vi intervjuar och besöker: Hur ser det ut i regionen?

Det här är vår bild av utvecklingen. Den bygger varken på statistik från SCB eller rapporter från Gartner och Forrester – utan på direktkontakt med flera hundra små och medelstora företag i Skåne och på Själland.

Vi tvingas börja med det negativa perspektivet, eftersom svårigheterna fortfarande dominerar hos många företag.

Bristen på riskkapital är välkänd, men är bara ett luddigt samlingsbegrepp för en mycket mer komplex verklighet. Kapital saknas egentligen inte, det är bara svårare att få tag på. Förhandlingsprocesserna blir längre och ledningarna i regionens utvecklingsföretag får ägna allt mer tid åt möten med investerare, i stället för åt bolagets verksamhet.

Dessutom har riskkapitalisterna i dag lättare att ställa ensidiga krav på hur pressade bolag bör lägga om sitt fokus. Det är inte bara av godo, eftersom investerare, precis som alla andra, styrs av trender och deras analyser är inte nödvändigtvis bättre än företagens egna.

Många av de utvecklingsbolag som redan tidigt i höstas började söka pengar är fortfarande inte i hamn med sina emissioner. I stället lever de på kortsiktiga bryggfinansieringar, ofta i form av konvertibla lån till befintliga ägare. Problemet är att det låser bolagen i förhandlingarna med nya investerare om nytt kapital, då de måste ta hänsyn till en växande skuld till befintliga ägare. Antingen ska skulden betalas tillbaka, vilket äter upp en stor del av emissionsbeloppet, eller så ska lånen växlas till aktier, vilket försvårar diskussionen om priset på nya aktier.

Alla kommer inte att få de pengar de behöver, utan tvingas till konkurs, oavsett hur bra deras produkter är. Widescience i Lund och Web500 i Köpenhamn är bara ett par färska exempel.

Ett bättre alternativ än nedläggning vore i många fall sammanslagningar eller uppköpsbud från en större aktör, men många entreprenörer har (fullt naturligt) svårt att släppa taget om sitt livsverk – särskilt om bolaget är noterat och har förlorat över 90 procent av sitt värde. Hellre än att rädda de sista kronorna riskerar de därför företagets överlevnad i jakten på ytterligare en finansieringsrunda.

Efter denna dystra beskrivning vill vi så ett frö av optimism. Inte för att vara mjäkigt lagom i våra slutsatser, utan för att det trots allt finns ljuspunkter värda att lyfta fram.

Ett antal mindre företag, inte minst inom IT-sektorn, har de senaste månaderna börjat visa bättre siffror. En förklaring är att IT allt mer blivit en fråga om affärsstrategi, i stället för teknik. Ta Funcform i Malmö som exempel, en webbyrå som är lönsam! Testa att boka en biljett hos Malmö Aviation via Internet så förstår ni varför. Den enkla lösningen från Funcform får SAS påkostade hemsida att framstå som en Atlantångare på drift.

Lundaföretaget Apptus sökmotor som gjort Eniros Gula Sidorna på Internet till en användbar tjänst är ett annat exempel.

Att vi aldrig får läsa om framgångsföretagen i affärspressen beror inte bara på att de ofta är små och hårt specialiserade. De är dessutom rädda för att berätta att de går bra. Jo, du läste rätt! Helt i Jantelagens anda vill de helst inte berätta om ökad omsättning och svarta siffror, eftersom ”det kan verka stötande i dessa tider”.

Rapidus utmanar därför regionens alla tillväxtföretag inom IT, telekom, bioteknik, medicinteknik, functional food, media och reklam samt angränsande branscher. Hör av er om ni ökat både omsättning och resultat under förra året, eller är beredda att visa era siffror för de första månaderna det här året.

Hela listan över Öresundsregionens framgångsföretag publicerar vi i Rapidus sista snabbanalys före sommaren!

Kort sagt: Även om mobiloperatören 3 försökte få det att låta som om IT/telekomkraschen aldrig inträffat när de i måndags […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.