lördag 30 november 2024

inloggad som

Hallå Sander och Östros! – Öresund behöver en forskningsstrategi

Kort sagt: Trots flera års arbete med att skapa nätverk över Öresund är utbytet mellan forskare och forskningsintensiva företag fortfarande minimalt. Kunskaperna är dåliga om andra sidan och resurserna används därför inte på bästa sätt.

Ministrarna Sander och Östros bör tillsätta en forskningsutredning med målet att samordna den offentligt finansierade forskningen på Själland och i Skåne.

Av Thomas Frostberg

I både Danmark och Sverige pågår just nu debatter om krisen för den offentligt finansierade grundforskningen. Länderna anses halka efter i internationella jämförelser. Rapporter från bland andra Boston Consulting Group pekar dessutom på stora svårigheter att föra forskningsresultat vidare till kommersiella tillämpningar.

Samtidigt utnyttjas potentialen i ett klusterembryo som Medicon Valley i väldigt liten utsträckning. Debatten om grundforskningens finansiering domineras helt av nationella perspektiv, i stället för att undersöka möjligheterna till samordning och en arbetsfördelning över gränsen med sikte på att få ut mer och bättre forskning för samma pengar.

Bristande vilja? Nej, i grunden handlar det om bristande kunskaper. Forskarvärlden känner dåligt till vilka resultat som produceras på andra sidan Sundet eller vilka forskare som är tunga, annat än på internationellt plan. Det är inte bättre inom det forskningsintensiva företagandet, snarast tvärtom. Endast ett fåtal bolag har internationella inslag i sina styrelser, inte ens från andra sidan av Öresund.

Regionen är fortfarande i högsta grad delad, trots många års arbete inom Öresundsuniversitetet, Medicon Valley Academy och andra organisationer. Det visar sig inte minst när MVA håller konferenser – den geografiska placeringen avgör helt sammansättningen av deltagare. Bara en mycket liten grupp orkar åka över bron. (MVA-årsmötet i veckan var ett av få undantag.)

Som ett litet bidrag till forskningsutbytet börjar MVA i dagarna bygga en forskningsportal för att skapa översikt över den mängd forskningsdatabaser som finns i regionen. Lunds universitet har sin, Danmarks Tekniske Universitet likaså, liksom i stort sett varje institution på Köpenhamns universitet. Verklig effekt får portalen först den dag det går att söka i alla databaserna med en gemensam sökmotor, men för det krävs pengar.

Ett extra anslag till en sådan integrationssatsning vore en lämplig utgångspunkt för de båda forskningsministrarna Helge Sander och Thomas Östros, som sedan genast bör gå vidare med en utredning för att ta fram en gemensam forskningsstrategi för Öresundsområdet. Det finns ingen anledning att slösa de knappa anslagen på forskning i dubbel upplaga, bara för att det handlar om två olika länder. När det kommer till spetskompetenser blir det ännu viktigare att samla resurserna för att på allvar kunna bygga internationella kompetenscenter i Öresundsregionen.

Ett ökat utbyte inom grundforskningen kommer dessutom att leda till bättre kunskaper om olika universitetsinstitutioners styrkeområden och på sikt även öka utbytet mellan forskningsbaserade företag inom till exempel bioteknik och IT.

På vägen kommer herrarna Sander och Östros att stöta på praktiska problem som måste lösas för att inte sätta käppar i hjulet. Bland annat gäller det ländernas olika regler kring äganderätten till forskningsresultat från universitetsfinansierad forskning, något som dansk-svenska forskningsgrupper annars tvingas hantera i framtiden.

Kort sagt: Trots flera års arbete med att skapa nätverk över Öresund är utbytet mellan forskare och forskningsintensiva företag fortfarande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad