Biotekbranschens nätverk av affärsänglar i Öresundsregionen, BioBan, inleder i mars på Rigshospitalet i Köpenhamn en serie möten på forskningsavdelningarna vid Öresundsregionens sjukhus. Meningen är att nätverkets affärsänglar ska få presenterat för sig de forskningsprojekt vid sjukhusen som har kommersiell potential, men saknar såddkapital.
— Det är första gången vi i BioBan ordnar formella möten med sjukhusen. Jag har själv använt mitt nätverk på sjukhus och universitet till att hitta spännande teknologi, och har startat tre företag på basis av det. Så det sker redan, men inte så formaliserat som det är tänkt att bli nu, säger Sten Verland som är ordförande för BioBans affärsänglar.
Sten Verland är biolog och Ph D i immunologi vid Köpenhamns universitet, direktör för investeringsbolaget Biolink Capital och medlem i ett antal styrelser inom bioteknikområdet i Skandinavien. Sten Verland vill ännu inte berätta vilka projekt vid Rigshospitalet som man ska titta på, eftersom förhandlingarna är i ett så tidigt skede. Samma sak kommer genomföras i Lund och vid andra universitetssjukhus.
BioBan grundades hösten 2002 och målet är att skapa internationellt konkurrenskraftiga biotek- och medicinföretag i Danmark och Sydsverige. Flera investeringar har varit uppe till diskussion, men ännu är ingen i hamn. BioBan har rådgivande representanter från bland annat Köpenhamns universitet, Farmaceutisk Högskola i Köpenhamn, Lunds universitet, BMC (Biomedicinskt centrum) i Lund, H:S (Huvudstadens sjukhussällskap), KAS (Köpenhamns amts sjukhussällskap) och Universitetssjukhuset MAS.