Medicinteknikbolaget WeAidU in Europe AB i Växthuset på Ideon söker tre miljoner svenska kronor i nytt kapital.
— Det kommer att göra oss självförsörjande, säger marknadschefen Fredrik Lindell.
Pengarna ska användas till personal inom framför allt support och försäljning. Ett minimum för 2003 är enligt Fredrik Lindell att få 50 nya sjukhus som kunder.
Sedan början av november använder åtta av Sveriges 31 sjukhus WeAidU:s mjukvara CARE, Cardiac Remote Expert. CARE är ett Internetbaserat beslutsstöd som används vid analys av hjärtbilder, på fackspråk myocardial perfusion scans. Ett radioaktivt ämne injiceras i blodet och hjärtat fotograferas med en strålningskänslig kamera. Bilderna visar blodflödet i hjärtmuskeln och läkaren kan bedöma om någon del drabbats av så kraftig syrebrist att patienten riskerar en hjärtinfarkt.
Omkring tio miljoner undersökningar genomförs årligen i USA och Europa, men bilderna är svårtolkade. I CARE-systemet skickas bilderna till en server i Lund som med en databas, bildanalys och artificiell intelligens gör en bedömning. Det går på ett ögonblick, men resultatet meddelas inte förrän läkaren ställt diagnos. Därefter talar CARE om ifall bedömningarna skilde sig åt och läkaren kan göra en ny granskning.
Företaget, som i dag har fem heltidstjänster, fortsätter även sin forskningsverksamhet och siktar på att i framtiden utveckla sin tjänst för användning även vid diagnos av Parkinsons, Alzheimers, akut hjärtinfarkt och lungemboli.
WeAidU:s koncept baseras på forskning vid Lunds universitet och startades med pengar från bland annat Teknikbrostiftelsen och Nutek. Nu ägs företaget till omkring 85 procent av de anställda och i övrigt av Luab, Lunds universitets utvecklings AB.
I styrelsen sitter bland andra Keith McCullagh, grundare av British Biotech, och som ordförande Per Belfrage, tidigare dekan vid Lunds universitets medicinska fakultet och styrelseordförande för Medicon Valley Academy.