E-learningföretaget Luvit i Lund kör sedan någon månad tillbaka en pilotinstallation av sin mjukvaruplattform hos läkemedelsjätten Boehringer Ingelheim. Ordervärdet på installationen är så här långt litet, men potentialen vid en affär är desto större. I början av nästa år ska Luvit lämna offert på en central installation i läkemedelskoncernens utbildningsverksamhet.
Kontakten är en följd av samarbetet inom nybildade Zenosis Ltd., som Rapidus skrev om i augusti. Zenosis ägs av Luvit tillsammans med PRI-Group Ltd. och Visual Investments och säljer e-learningutbildningar till läkemedelsföretag. Enligt Luvits VD Ola Svantesson har aktiviteterna i Zenosis öppnat dörrar för Luvit till läkemedelsbranschen.
Under förmiddagen har Luvit presenterat resultatet av den nyligen avslutade nyemissionen. Bolaget fick in drygt 80 procent av det önskade kapitalet. En stor del tecknades av riskkapitalbolaget Volito som ökar sitt ägande från 33,1 till 54,2 procent. Trots det är tanken att undvika ett koncernförhållande, men exakt hur det ska gå till vill inte Ola Svantesson gå in på i dag.
Även övriga två huvudägare, Lunds universitets utvecklings AB och TeknoSeed, deltog i emissionen, om än inte fullt ut.
Totalt får Luvit in 16,9 miljoner kronor. Av dessa går 9,8 miljoner tillbaka till Volito, som avbetalning på en skuld. Cirka 1,5 miljoner försvinner i emissionskostnader. Resterande ca 5,6 miljoner ska täcka kapitalbehovet fram till halvårsskiftet nästa år.
För att täcka den del av emissionen som inte blev tecknad tvingas Luvit dra ner kostnaderna med nära fem miljoner. Bland annat stängs enmannafilialen i Frankrike och produktutvecklingen plockas hem från externa partner.
Målet är att bolaget ska bli självbärande någon gång under nästa år, men Ola Svantesson utesluter inte att det kan krävas ytterligare kapital för att nå dit. Det kan också bli aktuellt med strukturaffärer.