lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Inte en enda lagändring efter statliga barriärrapporter

Flera års arbete med statligt initierade barriärrapporter har inte gett ett enda resultat i form av lagändringar för att underlätta integrationen i Öresundsregionen. Professor Christian Wichmann Matthiesen vid Geografisk Institut på Københavns Universitet har gått igenom rapporterna som kommit från det danska näringsdepartementet och det svenska utrikesdepartementet. Departementen ledde två kommissioner som skulle ta fram barriärrapporter och det skrevs 13 rapporter från 13 departement på båda sidor av Öresund. Arbetet resulterade i att man hittade hundratals barriärer och i rapporterna finns till och med anvisningar om vad som bör göras.

— Men sedan har ingen lagmässigt reglerad barriär blivit åtgärdad. Ingen, säger Christian Wichmann Matthiesen, som menar att det närmaste man kommit är de nya förhandlingarna om skatteproblemen för arbetspendlare i Öresundsregionen.

Även på det området fruktar han att resultatet bara blir mindre ändringar i en förordning, på samma sätt som skedde med dubbelbeskattningen av hemarbete, en regel som tidigare gjorde det omöjligt för exempelvis IBM i Danmark att anställa personer bosatta i Sverige.

Bristen på genomgripande lagändringar bör, enligt Wichmann Matthiesen, leda till att andra aktörer än staterna tar sig an barriärfrågorna.

— De två staterna har inte intresse av – eller inser inte sitt intresse av – att bryta ner barriärerna. Det bör i fortsättningen ske utifrån befolkningens intressen. Vi behöver ett Öresundsråd med demokratisk legitimitet som kan finansiera sina uppgifter via skatter. Andra ska pressa på, säger han.

Øresundsinstitutet pekade nyligen på att samtidigt som antalet broresor ökar utgörs 20 procent av Malmös befolkningstillväxt av danskar och antalet svenskar som studerar i Danmark har stigit med 50 procent.

— Vanliga människor och företag pressar på. Samtidigt hör vi fåniga skräckexempel om att det till exempel inte går att använda tjänstebilen över Sundet på grund av dubbelbeskattning. Orsakerna till dessa hinder är obegripliga, menar Christian Wichmann Matthiesen.

Flera års arbete med statligt initierade barriärrapporter har inte gett ett enda resultat i form av lagändringar för att underlätta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.