måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Banker försvarar höjningar med flera års oförändrat pris

Trots massiv kritik från bland andra handelsminister Leif Pagrotsky och tidigare även Öresundskomiteen finns inga tecken på att bankavgifterna för betalningar över Öresund kommer att sänkas. Tvärtom hänvisar både Danske Bank och SEB till att avgifterna har stått stilla i flera år innan de väl höjdes, vilket Rapidus konstaterade i fredagens analys.

— Avgiften har stått still i cirka fem år. I stället för att löpande höja nivån har vi tagit hela höjningen i år, säger Claus Johansen, underdirektör i Danske Bank.

Med dagens bankavgifter är det lika dyrt att flytta pengarna från Köpenhamn till Kuala Lumpur som till Malmö. Är det rimligt?

— Ja, vi utnyttjar SWIFT-koden och våra avgifter avspeglar omkostnaderna för det. Men vi har en tjänst som innebär att man enkelt kan föra pengar över Öresund till filialer och samarbetspartner på andra sidan.

För det krävs att man är kund hos er på båda sidor av Sundet. Har ni inte funderat på enklare sätt att föra över pengar för privatpersoner och företag?

— Inte så vitt jag känner till. Kanske får vi smidigare betalningar inom EU först. Om kunderna önskar det sätter det press på bankerna att skapa enklare betalningsformer. Men personligen har jag aldrig haft behov av det, säger Claus Johansen.

Danske Bank har i år höjt avgiften för utlandsbetalningar från 60 till 70 danska kronor. Sedan tillkommer avgifter hos mottagarens bank. SEB höjde priset från 70 till 95 svenska kronor under förra året och förklarar det med att priset legat still sedan 1998. Utlandsbetalningar innebär fortfarande en hel del manuellt arbete och därmed höga kostnader, menar SEB.

Trots massiv kritik från bland andra handelsminister Leif Pagrotsky och tidigare även Öresundskomiteen finns inga tecken på att bankavgifterna för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.