Efter ett och ett halvt års försök har det unga bioteknikföretaget LiPlasome Pharma A/S i Lyngby norr om Köpenhamn nått ett genombrott med sin nya teknik för cancerbehandling. Forskningen bekräftar den grundidé som bolaget startades utifrån och tog in 20 miljoner danska kronor för att studera vidare.
— Vi kan dra en lättnadens suck. Tidigare hade vi bara vetenskapliga och kemiska byggstenar till affärsidén, men nu bevisar våra försök att metoden håller för försök i biologiska material, säger företagets direktör Kent Jørgensen, doktor i biomembranfysik.
Metoden går i korthet ut på att kamouflera cancermedicin så att den aktiveras först när den når fram till tumören som ska bekämpas. Det skapas en sköld runt medicinen så att friska celler inte utsätts på vägen. När medicinen når cancercellerna klipper enzymer från tumören ett hål i skölden och substansen frigörs och börjar verka.
— Efter dessa försök är vi inne i en ny spännande fas. Vi har bevisat att friska celler inte skadas och är därmed färdiga med cellfasen i våra prekliniska försök. Kliniska försök på människor kommer först om ett par år samtidigt med ytterligare kapitaltillförsel, berättar Kent Jørgensen.
LiPlasome Pharma A/S har arbetat på i det tysta under försöken.
— Men nu är vi inne i en fas där det kommer att komma fram en hel del mer, säger Kent Jørgensen.
LiPlasome Pharma A/S startade med tre anställda och är nu uppe i nio personer som arbetar i forskarmiljön vid Danmarks Tekniske Universitet. Investerare i bolaget är Løvens Kemiske Fabrik och Bankinvest.