torsdag 28 november 2024

inloggad som

Större tydlighet krävs för att sälja Öresund som IT-region

Kort sagt: Efter förra veckans rapport från IT Øresund vet vi att Öresundsregionen står sig väl i konkurrensen med till exempel Stockholm på IT-området. Men en stor del av IT-branschen i regionen består av handel och är inte precis high tech. Utmaningen för IT Øresund och andra ligger nu i att visa på vilka områden som Öresund har spetskompetens inom IT.

Av Thomas Frostberg

Nära 100.000 anställda inom IT-branschen i Öresundsregionen är imponerande tal. Det ger grund för påståenden om regionens starka ställning på IT-området, något som många tvivlat på. Inför Comdex-mässan i Göteborg i början av året hade mässledningen till exempel inte identifierat Öresund som ett tillräckligt intressant IT-område att bearbeta.

Kunskapen om vad som sker på IT-fronten i innovationsmiljöer och forskningsparker är dålig, både inom och utanför regionen. Samma sak gäller för IT-forskningen.

Den nya rapporten ger en del svar, men är egentligen bara första steget i ett mycket längre arbete som IT Øresund nu satt igång och som berör regionens olika marknadsföringsorgan i lika hög grad.

Att ha en omfattande IT-näring är egentligen en självklar grund för ett område som vill marknadsföra sig som IT-kluster. Det är närmast en del av infrastrukturen, som utländska företag och investerare förväntar sig ska finnas när de tittar på eventuella etableringar eller andra satsningar.

Den verkligt intressanta frågan, som fortfarande är obesvarad, är om Öresund har några spjutspetsar inom IT-branschen. I vilka grenar slår vi andra IT-områden i närheten?

Trådlöst eller wireless är en given kandidat. Här finns forsknings- och utvecklingsavdelningar för både Ericsson och Nokia, här uppfanns Bluetooth, här finns tjänstebolag som Köpenhamnsbaserade Realtime med globala kunder och nischade investerare som Olicom.

Bioinformatik är ett annat snabbt växande område i gränslandet mellan IT och bioteknik/läkemedelsutveckling. Potentialen är mycket stor, inte minst som kunderna – biotekbolagen – inte drabbats av IT-krisen och fortfarande kan betala. Branschen är fortfarande omogen, även om det händer intressanta saker inom till exempel Prevas Bioinformatics i Köpenhamn och hos BioBridge Computing i Lund.

Problemet är att varken wireless eller bioinformatik gör Öresundsregionen unik ens i Skandinavien. Stockholm och Uppsala står för vass konkurrens, även om telekomsektorn i Stockholm är mer inriktad på systemsidan medan utvecklingen på Själland och i Sydsverige mer handlar om terminalsidan, mobiltelefoner och andra produkter som digitala pennor.

Öresund behöver ytterligare ett eller ett par spetsområden att lyfta fram som ger regionen en unik profil. Dessa är inte lika lätta att peka ut och där ligger den första stora utmaningen för IT Øresund som nu fått sin organisation med VD Peter Höjerback och två projektledare på plats. Svaret är viktigt, inte bara från marknadsföringssynpunkt, utan även för att högskolor och universitet i regionen bättre ska kunna prioritera forskningsresurserna.

Arbetet pågår. Kanske får vi en första vink redan i nästa vecka, då IT Øresund presenterar en rapport som lär visa att Öresund står sig väl även inom patentområdet.

Kort sagt: Efter förra veckans rapport från IT Øresund vet vi att Öresundsregionen står sig väl i konkurrensen med till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad