onsdag 27 november 2024

inloggad som

Danska tungviktare söker skånska hjärnor med ljus och lykta

Kort sagt: Skånes betydelse för danskt näringsliv är fortfarande begränsad. Men tunga biotek- och medicinföretag tillhör de få som söker kompetens i hela Öresundsregionen, med blandad framgång.

Medicon Valley Academy har fattat galoppen och startar projekt som ”Viden på tværs” och ett nytt nätverk för Human Resource-folket.

Av Jan Wifstrand

Lundbeck, Novo, Exiqon, Cureon och Genmab gör det, alla fem. De visar exempel på en trend som många trodde skulle vara starkare tidigare. De söker efter kvalificerad personal i hela det potentiella området, genom synliga insatser med tidningsannonser och dylikt i Skåne.

När Rapidus startade verksamheten för snart två år sedan var ett av skälen att vi förutspådde att IT- och biotek/medicinbranscherna skulle utgöra spjutspetsarna i en integration över sundet. Detta krävde en förnyad bevakning av regionen. Det var rätt, om än med viss modifikation.

Vi har sett spridda skurar, mest under 2001, där framför allt medicin- och bioteknikföretagen ökat sina insatser för att hitta rätt folk. De tyngre aktörerna, som de inledningsvis nämnda, försöker trotsa talet om barriärer och skillnader för att locka till sig all tänkbar kompetens. Denna trend har förstärkts, mitt i den försvagade konjunkturen.

Förklaringen är troligen att problemen att få tag på kvalificerad arbetskraft växer, och dessa problem är svårare på Själland än i Skåne. Bedömare Rapidus talat med säger dock att svårigheterna snart är lika stora i Skåne.

Genmab i Köpenhamn, som sysslar med utveckling av antikroppar för behandling av en rad sjukdomar, är ett exempel, men den senaste platsannonsen i Sydsvenskan har inte gett mycket till resultat, enligt Jørn Duhn, HR-direktör. Genmab, med cirka 60 anställda i Köpenhamn, har fyra Skånebosatta anställda och man ser uppenbart gärna fler. Men det sker inte snabbt.

Lundbeck i Valby är en jätte inom läkemedel för neurologi och psykiatri. Jon Jørgensen, som arbetar med personalrekrytering, är aningen mera positiv än Genmab i sin bedömning och säger att gensvaret på den skånska sidan finns. Men samtidigt rör det sig inte om någon hög grad av nationalitetsblandning. Tiotalet personer av cirka 1.500 anställda i Köpenhamn är svenskar.

Och det behövs ingen Einstein för att förstå att allt krångel sundspendlandet innebär avskräcker åtskilliga intresserade.

I stället för att vänta och vänta på att ansvariga politiker ska infria sina löften och genomföra förändringar har Medicon Valley Academy (MVA) skridit till praktisk handling. I projektet ”Viden på tværs” tänker den ansvarige Peter Frank ta fram de existerande ”best practice-exemplen” som visar hur man i olika organisationer bemästrar problemen, till både företagens, universitetens och de anställdas fromma. Erfarenheterna ska spridas vid ett seminarium i vår och på MVA:s website.

Kan MVA dessutom lyckas med att skapa ett verkligt aktivt nätverk för personalchefer och HR-ansvariga finns det goda möjligheter att medlemmarna får bra valuta för sina avgifter. Initiativet har tagits, ett första möte har hållits och MVA arbetar nu på att skapa ett nätverksprojekt med aktiv ledning och bra innehåll. Enligt MVA:s Maria Sätherström är intresset stort.

Det är bra med dessa konkreta projekt för att bemästra barriärkrånglet. Ökad rörlighet för arbetskraften, effektivare utnyttjande av toppkompetens och mera idéutbyte är sådant som ger kommersiell nytta, det viktigaste argumentet för större integration.

Kort sagt: Skånes betydelse för danskt näringsliv är fortfarande begränsad. Men tunga biotek- och medicinföretag tillhör de få som söker […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.

  • Nytt kapital till digital tvilling

    Det Malmöbaserade mjukvarubolaget Emission Twin stänger en nyemission och Hypergenes grundare tar en operativ roll. Det här ska bolaget göra med pengarna.

  • Brakförlust i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att trilla in. Bland dagens rapporter finns Prebona, Move by Bike, Immunovia, Prolight Diagnostics, Nattaro och Acousort.