onsdag 27 november 2024

inloggad som

Medicon, CDC och nu uppstickaren TFS

För andra gången på kort tid berättar Rapidus om en kreativ, framgångsrik entreprenör med rötterna i Helsingborg. För andra gången handlar det om medicinsektorn. För andra gången gäller det en drivande företagare som nu också agerar på danska sidan sundet.

Där slutar liknelserna dock mellan Lars Sunnanväder, som vi skrev om den 12 oktober, och Daniel Spasic, mannen bakom och den 100-procentige ägaren av Trial Form Support, TFS, med säte i just Helsingborg.

Daniel Spasic, ej att förväxla med en hyfsad ishockeymålvakt med samma namn, sägs ha drömt om att bli jägmästare. I stället skapade han en remarkabel uppstickare inom området kliniska prövningar, alltså ett företag som övervakar och assisterar i den tunga, kritiska och långsamma processen att testa och ”examinera” nya läkemedel och preparat.

Här finns redan viktiga aktörer hemmahörande i Öresundsregionen, vid sidan av utländska storheter. Jan E Carlsen grundade redan 1985 Medicon A/S i Allerød, ett välrenommerat företag på området. Och Jerker Ringströms skapelse Clinical Data Care, CDC, i Lund, med flera institutionella ägare inblandade, har expanderat snabbt sedan starten i början av 90-talet och jobbar nu med stora uppdrag internationellt, senast med en stark ökning på spanska marknaden.

TFS, däremot, koncentrerar sig helt på Norden, med fysisk närvaro i Helsingborg, Stockholm (Sollentuna) och Vedbæk.

Vad är det som är remarkabelt?

Jo, efter att ha lärt sig grunderna om branschen på just CDC i Lund drog Spasic igång företaget som på knappt fem år gått från noll till 40 miljoner svenska kronor i omsättning. Detta har skett utan externt riskkapital, utan likviditetsproblem och med kontinuerlig vinst. Och, framhåller Spasic själv i samtal med Rapidus, med en extremt stabil och hängiven personal. Idag är de 60 anställda. Endast tre (!) personer har valt att lämna företaget sedan starten. Nya kommer, i en jämn ström, även 2001 blir ett starkt år för TFS.

Möjligen något skiljande från kolleger/konkurrenter är att en så hög andel som 65-70 procent av omsättningen genereras av uthyrd expertis och ren konsultverksamhet, medan 30-35 procent kommer från helhetskonceptet kliniska studier. TFS arbetar med allt från små smulor till hela prövningskakan.

Bakom framgången ligger nu inga svårbegripliga hemligheter. Analysen är snarare enkel, men föga noterad. När Medicon Valleys forskningsintensiva, experimentlystna kluster av företag utvecklas och expanderar blir behovet av kvalificerad kompetens genom test- och myndighetsdjungeln enormt stort.

Spasic gjorde snabbt bedömningen att det här fanns utrymme för fler, bara kvaliteten på tjänsterna var hög. Medicin-, läkemedels- och biotekföretagens framtid hänger ju helt på om lovande idéer kan omsättas till godkända storsäljare. Många, många klarar inte att avancera från ”råttstadiet” till den mänskliga världens krav.

Förresten, det finns en likhet till mellan storföretagaren Sunnanväder och uppstickaren Spasic – den totala anonymiteten.

Ännu en gång nödgas Rapidus nämligen konstatera att det ALDRIG skrivits en artikel i svenska medier i ämnet. Dagbladet Børsen, däremot, korade nyligen TFS till årets skånska gazelle, alltså tillväxtföretag. Även efter det har uppmärksamheten varit noll i allt från Helsingborgs Dagblad till Finanstidningen.

För andra gången på kort tid berättar Rapidus om en kreativ, framgångsrik entreprenör med rötterna i Helsingborg. För andra gången […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad