tisdag 26 november 2024

inloggad som

Banden med amerikanerna stärks av terrordåden

Av Rapidus redaktion

I måndags hade vi valt veckans tema för en kort analys av ett i Köpenhamn högaktuellt ämne. I tisdags kväll framstod vårt val som irrelevant. Också idag, fredag, känns regionens olika affärsangelägenheter futila.

Det oerhörda, det alldeles ofattbara och oerhörda som drabbat tusentals amerikaner går inte att få distans till på mycket, mycket länge. Chocken, sorgen, obegripligheten är alldeles för stora för alldeles för många.

En del av efterrapporteringen har handlat också om de ekonomiska aspekterna. Rädslan för en omfattande recession debatteras samtidigt som börskurserna stiger för säkerhetsföretag och dylika. Visst, det finns ekonomiska vinnare också i tragedier av värsta slag, men hur intressant är det nu?

Rapidus medarbetare har valt att samtala utifrån ett annat perspektiv med några av regionens tunga i näringslivet, personer med rikhaltiga, nära relationer med USA:s framtidsföretag och forskarvärld.

Blir det nu svårare att utveckla dessa relationer? Hämmas kommunikationen mellan företagare och forskare på vardera sidan Atlanten? Är terrorattacken egentligen också ett attentat mot det globala kunskapssamhället?

Christer Fåhraeus, sannolikt Öresundsregionens innovatör nummer ett, mannen bakom C-pen, Anoto etcetera, besökte World Trade Center för bara några veckor sedan. En vän till honom var där dagen före katastrofen. Fåhraeus reflekterar tänkvärt:

— Följden blir att människor kommer närmare varandra, både i USA och på sätt och vis också i världen i övrigt. Man är hundra procent enig i synen på det som hänt.

— Det finns en emotionell komponent i detta och det är sådant som skapar samhörighet. Om något förändras så blir relationerna i alla fall inte sämre. I stället blir de mer emotionella och därmed egentligen starkare.

— Däremot kan företag från Israel (långt framme på IT-området) få det svårare eftersom det är högre risk för att arabiska terrorister tar sig in där.

Så långt Fåhraeus.

Per Belfrage, ordförande i Medicon Valley Academy, säger till Rapidus:

— Min övertygelse är att inställningen ”business as ususal” kommer att vara mycket stark. Det finns vad jag förstår en enorm övertygelse att inte ge någon som helst bild av att dessa galningar som orsakar sådana tragedier når sina syften.

Semmy Rülf, VD för medicinteknikföretaget ProstaLund, är tagen av vår fråga. Det är lätt att förstå. En tidigare kollega, med sin hustru och tvååriga dotter, fanns med bland offren på det kapade flygplanet, som flög rakt i den andra WTC-skrapan, en dryg kvart efter den första kraschen.

Denne Pete Hansen arbetade för Axis Inc i USA under Rülfs tid som chef i företaget, besökte Lund ofta och hade också ett ansvarsområde som sorterade under huvudkontoret, Axis Communications i Lund.

— Jag är starkt berörd, jag arbetade mycket med honom, säger Semmy Rülf.

Och fortsätter:

— Jag tror nog att affärer, beslut och liknande processer kommer att gå långsammare samt skjutas upp i vissa fall. Vetenskap- och utbyten mellan Europa-USA däremot kommer att fortsätta att utvecklas trots dessa hemska händelser. Vi kanske använder modern informationsteknologi mera framöver, än att resa och träffas.

Affärer, business är INTE BARA börskurser, kontrakt, förhandlingar och formell representation. Forskning är INTE BARA experiment och torra avhandlingar. Det gäller oavsett om vi har kontakt med japaner, araber eller amerikaner.

Det är också vänskap, tankar, idéer och gemensamt hårt arbete. I dessa avseenden ligger Manhattan, Washington eller Boston närmre Öresund än kanske någon viss annan region eller stad på geografiskt nära håll, i Skandinavien eller övriga Europa.

Därför har antagligen Christer Fåhraeus rätt. Redan knutna band mellan Öresund och världens ledande högteknologi- och forskarnation blir starkare efter det som hänt. Det har inte mycket med politik att göra, det är konsekvensen av medkännande och engagemang, med och för kolleger i vårt dagliga professionella liv.

Av Rapidus redaktion I måndags hade vi valt veckans tema för en kort analys av ett i Köpenhamn högaktuellt ämne. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad