Det börjar bli ganska uttjatat nu, det berömda uttalandet av statsminister Nyrup Rasmussen, i nyårstalet.
Danmark skulle bli världens ledande IT-nation.
För det var väl så han sa?
Vänta, läs litet till.
I tisdags presenterade finansminister Pia Gjellerup sitt första budgetförslag. Spänt väntade bland annat IT-världen på de megasatsningar som skulle visa att regeringen lever upp till sina ambitioner.
Men det blev bara en tumme, en odefinierad miljard till diverse ting, allt från avancerad forskning till stöd åt samhällets utstötta. Och med nya avgifter på näringslivet blev den generella reaktionen rejält negativ.
Medierna var såklart överfulla av budgetprat i mitten av veckan. Men påfallande litet handlade om näringslivets och framtidsföretagens villkor. Och överraskande nog var de traditionellt starkaste aviserna inom näringsliv de minst intressanta att läsa, medan Politiken mera noggrant granskade regeringens näringslivsplan .dk21 och Informations chefredaktör Jørgen Steen Nielsen funderade principiellt intressant kring Gjellerups cigarkasse (alltså miljarden i fråga).
IT-Brancheforeningen, som påpassligt lanserat ett tiopunktsprogram för ett starkare Danmark ett par dagar i förväg, fick inte mycket respons i budgeten. Kanske kommer det mera och bättre, eftersom IT-minister Weiss lovat satsningar när det kommit in pengar från auktion på nya mobillicenser, men skepsis rekommenderas. I väntetiden stiger oron för att IT-Danmark faktiskt halkar neråt i världsligan.
Den viktigaste frågan här, som överallt annars, är utbildningen. IT-Brancheforeningen och regeringens egna analytiker tycks ense om att den framtida försörjningen av topputbildade systemvetare, programmerare, ingenjörer m.fl. är katastrofal, alltså en helt annan IT-kris än den som beskrivs idag.
Föreningens ordförande Michael Mathiesen och VD Jakob Lyngsø uttrycker sig drastiskt om situationen, för att väcka politikerna. Men larmsignalerna har inte lett till någon utryckning ännu. En oundviklig slutsats är att företagen själva måste ta ännu större ansvar för utbildningsfrågorna och bli allt skickligare i rekryteringshänseende. IT-kompetensen kommer inte springande till dig.
Kanske gör flera som det expansiva mjukvaruföretaget SimCorp, som svalt förtreten med Öresundskrångel och verkligen satsat på att plocka även de skånska russinen. SimCorps personalchef Peter Lohfert Jørgensen säger i alla fall till Rapidus att han är mycket nöjd med det 15-tal svenska rekryteringar SimCorp gjort och att man tack vare hårt arbete lyckats bra med att hitta kompetenta anställda.
Hur som helst tvingar Danmarks utbildningsflaskhalsar sakta men säkert fram ett större perspektiv på arbetsmarknaden.
Men det är en mycket liten del av lösningen. Ska Nyrup Rasmussen, Gjellerup och Weiss kunna motsvara förväntningarna krävs det nog att flera punkter av IT-Brancheforeningens intressanta önskelista uppfylls. En spännande idé är till exempel att införa en termins IT-utbildning på icke-IT-linjer, för den allmänna kompetenshöjningens skull.
Det, om något, skulle slå världen med häpnad. En så kreativ och djärv regering har väl knappast skådats.
Men vänta nu litet. Det var faktiskt så här statsministern uttryckte sig i sitt famösa tal:
Jeg vil gerne have et Danmark, der ganske enkelt er verdens bedste IT-nation. Det er ikke en umulig drøm.
En dröm, alltså, inte ett mål.
Det är politik det. Att uttrycka sig bevingat utan att någonting kan användas emot en. Dream on.