tisdag 26 november 2024

inloggad som

BioCon Valley+ Medicon Valley, jawohl!

Av Tomas Lundin,

Svenska Dagbladets Tysklandskorrespondent, gästkommentator i Rapidus

Förra året var det bästa någonsin för Europas bioteknikföretag.

Konkurrenterna på den amerikanska teknologibörsen Nasdaq störtdök med 39 procent, här i Europa blev det ett uppsving med 50-75 procent.

Omsättningen i företagen steg med 38 procent till 8,7 miljarder euro. Fem miljarder euro satsades på forskning och utbildning, 48 procent mer än under 1999.

Ändå är det en droppe i havet jämfört med USA. Det är bara att läsa Ernst & Youngs färska ”European Life Sciences Report” för att förstå att Europa och USA spelar i olika ligor. Amerikanska bioteknikpionjären Amgen har exempelvis ett nästan lika stort börsvärde som hela den europeiska branschen sammantaget.

I Europa har Tyskland seglat upp som den snabbast växande biotekniknationen med hisnande miljardbelopp som pumpas in i München, Freiburg, Heidelberg, Jena och nu också Greifswald och Rostock vid Östersjön.

Bäst i klassen är alltjämt Storbritannien som startade tidigt.

Men dynamiken finns i dag i Tyskland som vid sidan av sina universitet och statliga forskningsprogram har Europas ledande teknologibörs, Neuer Markt i Frankfurt med 20 bioteknikföretag och sammanlagt 340 noterade bolag.

En relativt ny bioregion är BioCon Valley i Greifswald och Rostock som massivt backas upp av både delstatsregeringen och förbundsregeringen. Där har på kort tid 74 bioteknikföretag med 1200 anställda etablerat sig. Och där drömmer man nu om att tillsammans med Medicon Valley bygga ett nordiskt bioteknikkluster med Öresundsregionen, Hamburg och Greifswald som hörnstenar.

Bör Medicon Valley nappa på erbjudandet?

Definitivt. Konkurrensen mellan Europas allt för många bioregioner kommer att skärpas obarmhärtigt. Det gäller även kampen om offentliga medel. Samarbete med struktursvaga och därför högprioriterade regioner som Greifswald öppnar genvägar in till EU:s stödprogram. Att Tyskland dessutom är Europas största läkemedelsmarknad gör saken inte mindre intressant. Bara möjligheten att ta sig in i de tyska sjukhusen för att få nya produkter testade borde vara guld värd.

Av Tomas Lundin, Svenska Dagbladets Tysklandskorrespondent, gästkommentator i Rapidus Förra året var det bästa någonsin för Europas bioteknikföretag. Konkurrenterna på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.