tisdag 26 november 2024

inloggad som

Internet Ventures – som ett index på framtidens business

Av Jan Wifstrand

Kan så många tunga gubbar ha rejält fel?

Frågan syftar på den samlade erfarenhet som finns i styrkommittén och övriga ledningen för Internet Ventures Scandinavia. Och som snart finns i samma bolags advisory board, som Rapidus avslöjade något om i onsdagens nyhetsbrev.

Och svaret på frågan är naturligtvis ja. Vem halkar inte snett i näringslivet idag, trots massor av erfarenhet och kunskap? Den överdrivna hype som drabbade Jonas Birgersson i Framfab delades ju av några av våra största affärsgenier, bara för att ta ett exempel. Kamprad föll pladask och vilken nytta hade man av Ericssonveteranen CW Ros egentligen?

Men ändå:

Den rutinerade affärsmannen, i betydelsen skapare och byggare, inte transaktör, Lars Bruhn, har samlat en krets kring sig som sedan två år med livligt intresse tittar på och satsar i Internetrelaterade verksamheter. VD:n Klaus Holse Andersen, som ni också kan se i veckans RapidusTV-intervju, säger att nu när nedgången varit dramatisk för denna sorts verksamhet är marknaden bättre än på länge för investeringar. Han sitter kolugn i Hørsholm, omgiven av Jørgen Nash-tavlor som är betalda…

Bedömningen har han självklart rätt i, hur skraja riskkapitalister i gemen än är. Så gäller det bara att satsa på rätt häst i detta nya långdistanslopp.

Veckans kort-korta analys har bara ett syfte och det är att klargöra varför vi är många som med skarpa ögon bör följa Internet Ventures verksamhet framöver. Bolaget kan nämligen ses som ett slags mätinstrument, rentav ett index på hur snabbt och hur mycket Internet verkligen förändrar affärslivet.

Internet Ventures är

a) redan mera trovärdig som aktör än flertalet i samma bransch därför att man talat om långsiktighet och uppträtt någorlunda i samklang med det talet, om man nu kan kalla ett år eller två för långsiktigt.

b) synnerligen välutrustat med erfarenhet från IT-samhällets olika faser, där vinnare och förlorare sorterats ut förr.

c) styrt av människor som inte plockar ut lön och arvoden i gränslöst överflöd, utan tror att det är avkastning på de egna investeringarna som ska bli den stora stimulansen.

d) redan nu väl pålästa, genom att man tagit ställning till över 800 (!) affärsplaner med nätrelaterad business, och har screenat mera noggrant i uppemot 50 av fallen.

I RapidusTV-intervjun säger Klaus Holse Andersen också att Internets fördel är att risknivån på sikt blir LÄGRE än i den mogna, gamla affärsvärlden. Det är djärvt att säga så i dessa dagar.

Spara texten, kolla om tre år om han hade rätt. Eller fem, kanske.

Till RapidusTV:

https://rapidus.se/tv

Av Jan Wifstrand Kan så många tunga gubbar ha rejält fel? Frågan syftar på den samlade erfarenhet som finns i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.