måndag 25 november 2024

inloggad som

Öresund visar två olika ansikten på Cebit

Av Thomas Frostberg

CEBIT, HANNOVER. Inledningen av Cebit-mässan har än en gång dominerats av mobiltelekriget mellan Ericsson och Nokia och deras nya nallar. Åtminstone i nyhetsförmedlingen på hemmaplan.

Men i mässhallarna drunknar till och med telekomjättar i den enorma myllrande myrstack som Cebit är med 8.000 utställande företag, över 800.000 besökare och 11.000 journalister på plats.

Här finns verkligen allt mellan himmel och jord, även om det senaste årets gallring i IT-branschen har minskat antalet tekniskt avancerade lösningar utan praktiskt användningsområde. Men exempel saknas inte – bland annat lanserar ett Göteborgsföretag en ”nödvändig” tjänst för framtidens mobiltelefoner: Se inte bara vem som ringer, utan få också upp dennes särskilda hemsida – phonepage – på din mobiltelefon. Lycka till!

Ur ett Öresundsperspektiv är särskilt två saker värda att notera:

1) Antalet skånska IT-bolag på Cebit är ungefär lika många som de från Själland, 20-25 vardera. Även räknat i antal börsnoterade bolag väger det jämnt, trots att Köpenhamn borde ha ett inbyggt försprång som huvudstad.

2) Medan de skånska bolagen är koncentrerade kring telekom finns de flesta danska företagen i softwarehallen på mässan.

Det är givetvis vanskligt att dra slutsatser om IT-branschen i Skåne och på Själland enbart utifrån vilka företag som är närvarande på Cebit. Samtidigt är det den bild som Öresundsregionen visar upp för omvärlden på världens största IT-mässa.

Om det stämmer, i stora drag, att regionens IT-företag är så olika inriktade på olika sidor av Sundet skulle det kunna vara en förklaring till den låga graden av Öresundsintegration inom IT-branschen. Visserligen köpte Mærsk Data i veckan Framfabs kontor på Ideon i Lund och fler danska IT–företag rekryterar just nu skånska ingenjörer, men den överordnade tendensen är ändå en stor kunskapsbarriär mitt i Öresund.

Med olika nischning är det inte så konstigt, eftersom företagen då inte möts i samma utsträckning på fackmässor eller som konkurrenter i den dagliga verksamheten.

Annette Larsen från IT-Brancheforeningen, som är en av arrangörerna bakom den danska samlingsmontern i softwarehallen, menar att tesen är intressant och väcker nya frågeställningar – och möjligheter – för Öresund.

För telekom och mjukvara är på intet sätt skilda från varandra, utan tvärtom i starkt behov av att samverka. Det skulle kunna bli en styrka för Öresundsregionen i IT-sammanhang, förutsatt att vi inser att det handlar om att få igång ett samarbete på tvärs över Sundet mellan två delvis olika IT-branscher.

Ett annat tydligt tecken som vi inte kan låta bli att notera är Lunds kommuns frånvaro på Cebit. Det saknas inte Lundaföretag på mässan, tvärtom. Både börsnoterade C Technologies med dotterbolag och Doro är här.

Däremot medverkar inte Lund i samarbetet mellan åtta svenska kommuner som betalar för att ett par, tre unga IT-företag från varje ort ska få chans att visa upp sig på mässan. Kostnaden för Lunds del skulle ha varit kring 50.000 kronor, uppger arrangörerna. Helsingborg och Malmö har dock råd, även om Malmös nya teknikpark Andra Varvet fick lämna återbud i sista stund sedan ägarna, Malmö stad och fastighetsbolaget Wihlborgs, oväntat pausat satsningen vid månadsskiftet.

— Lunds näringslivspolitik är även för oss en väl förborgad hemlighet, säger en representant från en av de åtta kommunerna som sett framgångar för lokala företag som fått chans att visa upp sig på tidigare Cebit-mässor. I några fall har dessa företag egna montrar i år.

Av Thomas Frostberg CEBIT, HANNOVER. Inledningen av Cebit-mässan har än en gång dominerats av mobiltelekriget mellan Ericsson och Nokia och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.