måndag 25 november 2024

inloggad som

Elektroniska signaturer kan bli Precise Biometrics genombrott

Av Thomas Frostberg

Danmark har redan gjort det. Sverige gör det vid årsskiftet. Lagstiftar om elektroniska signaturer.

Därmed är grunden lagd för säker e-handel och en ny Internetboom, har det sagts. Köparen kan identifieras och bindas vid sina inköp och riskerna för nätbutikerna minskar avsevärt.

Men elektroniska signaturer är något betydligt större än så – och kommer att påverka betydligt fler aktörer än bara e-handelsbolagen och deras kunder.

O-listenoterade Precise Biometrics i Lund står inför sitt kommersiella genombrott. Sannolikheten är stor att det blir just de elektroniska signaturerna som kommer att göra biometri och fingeravtrycksidentifiering till något vardagligt för de allra flesta inom några år.

Detta trots att lagen egentligen inte kopplar samman biometri och elektroniska signaturer. I lagen, som bygger på ett EU-direktiv och därför kommer att se ungefär likadan ut i större delen av Europa, sägs bara att en elektronisk signatur som uppfyller vissa säkerhetskrav ska ha samma giltighet som en vanlig namnteckning.

Sådana säkra signaturer, även kallade kvalificerade elektroniska signaturer, måste framställas och förvaras på ett säkert sätt, vilket med dagens teknik är synonymt med lagring på ett smartcard. När signaturen ska användas öppnar ägaren kortet med en PIN-kod. Så har det i alla fall varit hittills, men när den elektroniska signaturen plötsligt binder ägaren juridiskt är det naturligt att de flesta vill skydda signaturen på ett bättre sätt än med en enkel kod.

Det är här biometrin kommer in i bilden och kan få större genomslag än för att exempelvis öppna dörrar, vilket fortfarande uppfattas som science fiction-likt att göra med ett fingeravtryck och därför främst lockar teknikfrälsta användare.

Var och en kan inse nyttan av att skydda den elektroniska signaturen genom att inloggningen på det smarta kortet sker med hjälp av ägarens fingeravtryck, vilket gör det nästan omöjligt att hacka. Dessutom ska man inte underskatta bekvämligheten i att slippa komma ihåg ytterligare en kod.

Vad som gör Precise Biometrics lösning särskilt intressant i sammanhanget är att de redan i våras kunde visa upp en teknik där jämförelsen av fingeravtrycket sker på själva kortet i stället för att informationen om fingeravtrycket ska skickas i väg över nätet till en databas för jämförelse, med allt vad det innebär i fråga om avlyssningsrisker.

Tekniken med matchning på kortet har under hösten visats upp på internationella mässor i bland annat Barcelona, Washington och nu senast på Comdex i Las Vegas. En rad pilotinstallationer finns nu ute hos kunder med höga säkerhetskrav, exempelvis banker och myndigheter i både Sverige och övriga Europa.

Redan under nästa kvartal räknar företagets ledning med att pilotinstallationerna ska resultera i de första konkreta beställningarna. Man lämnar inga prognoser, men i en analys från Handelsbanken i oktober görs bedömningen att försäljningen nästa år ökar till nära 70 miljoner svenska kronor, att jämföra med omsättningen på fyra miljoner för de nio första månaderna i år. Banken tror vidare på ett positivt resultat år 2002 med en rörelsemarginal kring 30 procent.

Det finns ingen anledning att tvivla på att potentialen är mycket stor i Precise Biometrics. Ledningen är inte känd för att försöka driva börskursen med hjälp av uppskruvade förväntningar. Tvärtom ligger det säkert större dolda värden i de pilotorder och pilotinstallationer som redan är igång, än vad VD Peter Höjerback vill uttala.

Ett exempel är Telia som ska utrusta 25.000 anställda med smarta kort och elektroniska signaturer. Eftersom Telia samtidigt säljer Precise Biometrics fingeravtrycksläsare som en del i Telias paket för moderna, säkra kontor vore det minst sagt förvånande om man inte valde att använda fingeravtrycksläsarna för sina egna anställda.

Av Thomas Frostberg Danmark har redan gjort det. Sverige gör det vid årsskiftet. Lagstiftar om elektroniska signaturer. Därmed är grunden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad