söndag 24 november 2024

inloggad som

Jodå, visst finns den nya ekonomin i Öresundsregionen

Av Jan Wifstrand

Vet ni vad delar av det danska etablissemanget och delar av den svenska ekonomijournalistkåren har gemensamt?

Svar: En illa dold skadeglädje, en ”vad var det jag sa-attityd” när någon i den nya tillväxtekonomin går på pumpen.

Trenderna i näringslivet växlar med börskurserna och investeringsviljan. Vill du vara riktigt extra up to date skall du just nu slänga fraser omkring dig av typen:

— Det finns ingen ny ekonomi. Det är bara ett påhitt.

Konsulter och direktörer, journalister eller analytiker verkar allt oftare glädjas när dotcom-döden, den väntade, äntligen har börjat härja. Gör någon en felinvestering och förlorar ett antal miljoner hjälps det inte om motsvarande succéexempel finns. För ett antal månader sedan hjälpte det, men inte nu. Det är misslyckandet, förlusterna som är det roliga. Inte minst för oss journalister.

Men den känslomässiga, snabba reaktionen skymmer det som är viktigt att förstå – de starka, nya tendenserna i ekonomin dör inte för att en och annan Internetnörd och lyxtörstande riskkapitalist slarvar bort ett antal miljoner.

Tillväxtbranscherna i vår region har förvisso skäl att bekymra sig om börskurserna, men inget bör försätta dem i depression över att den nya tiden är över. Det är inte så.

1. I den nya ekonomin identifieras varje medarbetares kompetens snabbare och blir mera värd på marknaden.

Konsekvenser: Förr sysslade rekryteringsföretag på sin höjd med VD-jakt. Snart är vi nere på vaktmästarnivå i huvudjägarnas ansträngningar för att hitta rätt folk. Och big är inte längre så beautiful, att äga är ofta roligare än att inte känna igen kollegerna i lunchmatsalen.

Exempel: Mobilisys, nyetablerat spännande företag inom mobilt Internet med researchdelen på Ideon i Lund. Spetskompetens från till exempel Ericsson som hellre gör det på egen hand.

2. I den nya ekonomin flyttar sig kapitalet snabbare och mera riskmedvetet.

Konsekvenser: Visst blir det ett och annat misslyckande typ Boxman eller Toycity, som vi i media kan kasta oss över, men i själva begreppet risk måste ju faktiskt ligga risk.

Exempel: 2M Invest, Michael Mathiesens skapelse, är typiskt för att företag från början kalkylerar även med misslyckanden. Det handlar om att ge fler nya idéer mera spelrum. I det ingår att låta några misslyckas.

3. I den nya ekonomin stärks konsumentens position på grund av bättre informationsflöden och mera interaktivitet på en vidgad marknad.

Konsekvenser: På lång sikt blir inflationen lägre, bland annat på grund av denna faktor.

Exempel: Det är frestande, om än ett inte alldeles renodlat exempel med Öresundsbron, där prissättningen snabbt blev en folklig angelägenhet. Priset på bensin och sprit brukar bli allas sak. I det här fallet blev kommunikationen mellan två nationer det.

Hur många tror att man kan återgå till fullpris i januari?

4. I den nya ekonomin höjs produktiviteten med hjälp av allt snabbare utveckling av högteknologi för oss alla, inte bara för en begränsad krets.

Konsekvenser: Kostnaderna sänks i stora delar av traditionell tillverkningsindustri, vilket sannolikt är en trend som håller på att förstärkas, även om Rapidus inte kan redovisa någon rykande färsk research på detta. Hur som helst står användaren betydligt mera i fokus i den tekniska utvecklingen än under tidigare skeden av högteknologisk utveckling.

Exempel: Beijer Electronics, ett på sin tid (80-talet) ganska typiskt agenturföretag i Malmö som utan åthävor utvecklats till en nu börsnoterad utvecklingssmedja av högmodernt slag. Företaget är världstrea och i hastig tillväxt på området operatörsterminaler i industrin.

Dessa tendenser, liksom flera andra förstärkta fenomen i ekonomin, dör inte dotcom-döden. Öresund lever med den nya ekonomin.

Av Jan Wifstrand Vet ni vad delar av det danska etablissemanget och delar av den svenska ekonomijournalistkåren har gemensamt? Svar: […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad