Lundabaserade Hårdvarubolaget har utvecklat hårdvarulösningar som ska ge bredbandsanvändandet en rejäl skjuts framåt. Det kunde Rapidus avslöja redan före sommaren.
Om en liten stund presenteras de första produkterna på en stor presskonferens i Stockholm tillsammans med Framfab och Bredbandsbolaget, som är samarbetspartners i satsningen.
Med Hårdvarubolagets produkter, som går under namnet BLOKKS, ska det bli lika enkelt att ansluta telefonen, TV-apparaten eller stereon till bredbandsnätet som det i dag är att sätta telefonen i det vanliga telejacket. Det lovar företagets representanter.
Allt som krävs hos mottagaren är ett särskilt block för varje tjänst han eller hon önskar. (Följ länken nedan för att se bilder på BLOKKS.) Dessa block, som kan tolka och omvandla informationen från bredbandsnätet, kopplas till bredbandsjacket i hemmet. Sedan kopplas till exempel den vanliga telefonen in i telefonblocket. För att man ska kunna välja flera tjänster samtidigt har Hårdvarubolaget också tagit fram något som kan liknas vid en grendosa som ansluts till bredbandsjacket.
De nya hårdvarulösningarna ska pressa priserna rejält genom att det blir möjligt att flytta många tekniska funktioner och komponenter från den enskilde användarens apparat till centrala platser i bredbandsnätet. Det medför två konkreta fördelar. Dels slås kostnaden ut på en större massa när allt färre tekniska komponenter måste finnas i varje hem. Dessutom går det snabbt att uppgradera utrustningen i takt med nya tekniska landvinningar, eftersom större delen av tekniken finns centralt.
För att göra en dagsaktuell jämförelse skulle det inte längre vara nödvändigt att byta ut CD-spelaren i datorn mot en DVD-spelare. Uppgraderingen sker i stället centralt när informationen ändrar format.
Det kan låta som ren science fiction, men enligt Hårdvarubolagets grundare handlar det om ett helt nytt sätt att tänka. Förutsättningen är vad man kallar äkta bredband (10 Mbps eller mera, i båda riktningarna), inte kabel-TV eller ADSL. Och det finns uppenbarligen de som tror på visionerna.
Framfab-chefen Jonas Birgersson har satsat privata pengar i Hårdvarubolaget och sitter i dess styrelse. Exakt hur mycket han satsat är hemligt, men klart är att han är största enskilda ägare i bolaget.
Framfab står för mjukvarulösningen genom egenutvecklade operativsystemet BRIKKS, medan Bredbandsbolaget bygger infrastrukturen och ser till att det finns leverantörer av bredbandstjänster och användare som behöver Hårdvarubolagets produkter.
Trots det nära samarbetet med Framfab och Bredbandsbolaget kommer tekniken att vara öppen för alla aktörer på bredbandsmarknaden.
— Vårt mål är att bli globalt ledande på den här typen av produkter, säger Christian Merheim, VD för Hårdvarubolaget.
Så snart bredbandsmarknaden har blivit tillräckligt het i ett land kommer Hårdvarubolaget försöka slå sig in där. Även här kan samarbetet med Bredbandsbolaget komma väl till pass, i takt med att bolaget etablerar sig i nya länder.
Flextronics är kontrakterat för tillverkningen av BLOKKS. Hårdvarubolaget ska sälja produkterna till bredbandsoperatörer, tjänsteleverantörer eller direkt till bredbandskunderna. Priset ska vara överkomligt, men vad det egentligen innebär är omöjligt att få svar på i dag, eftersom Hårdvarubolaget räknar med att operatörer och tjänsteleverantörer går in och subventionerar kostnaden på samma sätt som sker med mobiltelefoner.
De första exemplaren av BLOKKS beräknas finnas ute i hemmen under andra kvartalet nästa år. Fram till dess erbjuds en lösning med en TV-box för den som vill ansluta sin TV till bredbandet.
Av Thomas Frostberg
Innovativ design är en viktig del i Hårdvarubolagets
koncept. Företaget har designat en egen Ethernet-kontakt, kallad SOKKET, som Bredbandsbolaget redan har lagt en order på. |
|
Till bredbandsuttaget kan man koppla en grendosa,
CONNEKKTOR, som gör det möjligt att ansluta flera olika BLOKKS för olika bredbandstjänster. |
|
Det översta blocket är en kontrollpanel som kan användas trådlöst från vilket plats som helst i hemmet när Bluetooth-tekniken slår igenom. |