Även om Öresundsförbindelsen öppnar nu på lördag lär inte Skåne bli någon jobbmagnet för danskarna. De saknar helt enkelt lust att jobba i Skåne. En kommande integration på arbetsmarknaden ligger därför långt borta.
Det visar resultaten av en undersökning som Rapidus har genomfört i samarbete med analysinstitutet Zapera.com i Köpenhamn.
Hela 80,4 procent av danskarna som svarat på enkäten har aldrig övervägt att söka jobb i Skåne. Bara 13,4 procent har över huvud taget övervägt möjligheten.
Resultatet slår därmed hål på myten om en helt rörlig arbetsmarknad i Öresundsregionen. För trots att Öresundsförbindelsen nu står klar är det först och främst transporttiden och avstånden som avhåller danskarna från att söka jobb i Skåne. Språket är däremot det minsta problemet, visar enkätsvaren.
Totalt 503 danskar i Köpenhamns kommun, Frederiksberg kommun, Köpenhamns Amt och Frederiksborg Amt har deltagit i undersökningen om danskarnas syn på att jobba i Skåne. Undersökningen är genomförd via Internet under perioden 20-22 juni i samarbete mellan Rapidus och Zapera.com
Undersökningen visar också att danskarnas ovilja att jobba i Skåne inte har något med ålder att göra. Varken den yngre karriärinriktade generationen (25-40 år) eller den äldre generationen (41-80 år) ser Skåne som intressant för jobbsökande. 81,4 respektive 80,8 procent av de svarande i de respektive grupperna har aldrig övervägt möjligheten.
Även danskarnas utbildningsbakgrund har liten betydelse för inställningen till att jobba i Skåne. Danskar med högre utbildning kortare än tre år är mest motiverade, 18,2 procent av dem har övervägt att söka jobb i Skåne. Bland danskar med minst fem års högre utbildning har bara 16 procent övervägt möjligheten.
I den nuvarande högkonjunkturen är det också bara i nödfall och som reservalternativ som danskarna kan tänka sig att jobba i Skåne – förutsatt att de inte skulle få något jobb i Danmark. Det svarar drygt var tredje person bland de som över huvud taget kan tänka sig att jobba i Skåne
Ungefär lika många håller det också för sannolikt att de hellre skulle flytta än pendla över Sundet.
Undersökningen visar att för att ett jobb i Skåne över huvud taget ska komma på tal så ska både jobbet och lönen vara mycket attraktiva, innan danskarna rör sig över Sundet av karriärskäl.
Medan 80,4 procent av danskarna aldrig har övervägt att söka jobb i Skåne så skulle några av dem plötsligt vara intresserade om det innebar betydligt högre belopp i lönekuvertet eller om jobbet är mycket spännande.
Hela 60,1 procent av de danska män som aldrig övervägt att söka jobb i Skåne skulle ändra uppfattning om det nya jobbet innebar en rejäl löneökning.
Och det är en av de få resultat där det går att se någon större skillnad mellan könen. Bara 44,1 procent av de danska kvinnorna är villiga att ändra sig och söka jobb i Skåne för att få högre lön.
Om danskarna i dag blev erbjudna ett intressant jobb i Skåne så svarar 48,4 procent att det är sannolikt eller mycket sannolikt att de skulle säga ja till jobbet, medan 30,5 procent menar att det inte är sannolikt att de skulle tacka ja.
Trots Öresundsförbindelsen är det främst den fortsatt långa transporttiden som skrämmer bort danskarna. Hela 52,4 procent av de som inte övervägar att söka jobb i Skåne anger transporttiden och avståndet som den viktigaste orsaken.
Goda möjligheter att få jobb i Danmark bidrar också till att hålla danskarna hemma, förklarar 47,4 procent.
Språket visar sig vara det lägsta hindret. Bara 16,1 procent anger det som en orsak till att inte jobba i Skåne.
Om ett företag i Skåne är spännande så kan 46,6 procent av danskarna tänka sig att ta ett jobb där, men 32,4 procent säger fortfarande nej.
I den stora karriärgruppen mellan 25 och 40 år skulle bara 23 procent ta ett jobb i Skåne, även om det innebar rätt möjligheter och utmaningar.
Även bland de danskar som faktiskt skulle kunna tänka sig att jobba i Skåne är inställningen ganska ljum: 58,6 procent av dem förklarar att det inte spelar någon roll på vilken sida av Öresund de jobbar.