Anders Nyrén välkomnande publiken på Rapidus fullsatta frukostmöte på EY med ett rungade skånskt hallå och gratulerade malmöpubliken till MFF:s senaste framgångar.
I 14 år har han suttit på vd-posten för Industrivärden, ett av Nordens ledande investment- och industriförvaltningsbolag. Nyrén räknas idag till en av näringslivets allra tyngsta makthavare. Han är ordförande i Sandvik och Handelsbanken, och har via ägande och styrelseposter ett betydande inflytande över Volvo, SCA, Skanska, SSAB och Ericsson.
Rapidus grundare Jan Wifstrand och Anders Nyrén diskuterade huruvida Industrivärdens ägandemodell skiljer sig från ett mer klassiskt, familjebaserat ägande som i Wallenbergsfären.
— Det handlar egentligen om samma strukturer. Men det är själva äganderollen som vi står för. Vi är inte privatpersoner med stora förmögenheter, vi är tjänstemän som förvaltar äganderollen genom att äga aktier och vi vill äga tillräckligt mycket aktier för att få inflytande över företagen, sa Anders Nyrén.
Private equity som ägandeform har vuxit oerhört mycket under de år som Nyrén varit vd på Industrivärden. Kan den utvecklingen verkligen fortsätta?
— Det är en ny och effektiv ägandeform och den är den näst snabbaste växande formen i Sverige, efter utländska ägare. Tror vi att private equity är en fluga som kommer att försvinna är vi helt fel ute, sa Anders Nyrén.
Handelsbankens stabila framgångar förklarar Nyrén med att man bedriver en långsiktig affärsmodell där kunden alltid står i centrum, med en decentraliserad beslutsorganisation. Affärsmodellen har nu tagits till Holland — efter den formidabla succén i England där banken idag har 177 kontor.
En slags McDonalds-explosion, menar Jan Wifstrand, som dessutom skett helt utan annonsering.
— Det är en stor satsning men det är en organisk tillväxt med ett litet risktagande. Visst är det en framgångssaga, vi har tjänat 500 miljoner kronor i England det första halvåret.
Vidare berättade Anders Nyrén om den nya satsningen som Industrivärden gjort med ICA-gruppen. En oväntad satsning kan tyckas i den annars industrityngda portföljen, speciellt också med tanke på att Industrivärdens förlorade hundratals miljoner på kraschen i Hemtex för tre år sedan. En dålig investering inom detaljhandeln, men nu ger han alltså branschen en ny chans.
— ICA är ett speciellt företag som påminner väldigt mycket om Handelsbanken när det gäller decentraliseringsmodellen, varje butikschef har ansvar för sin butik och sina kunder. När det var uppenbart att det skulle ske en ägarförändring så tog vi kontakt med ledningen i ICA-förbundet och erbjöd vår hjälp. De ringde efter nio månader och då var vi förberedda. Det är ett bra exempel på hur vi jobbar.
Slutligen pratade Anders Nyrén om hur han ser på det kommande valets inverkan på företagsklimatet i Sverige.
— Företagarna förekommer alldeles för lite i den politiska debatten och svenska politiker borde diskutera mer hur man kan skapa tillväxt och inte bara fokusera på skatter. Vidare måste vi få bättre skattesystem för de stora företagen och en mer förutsägbar energipolitik, säger Anders Nyrén.
Text: Anna Töörn
Bild: Kristoffer Lindblad
Per Nyström, Flextrus; Ronnie Wallin, Galenica | Bodil Jönsson Rosvall, Region Skåne; Anders Berglund; Pauline & Anders Berglund |
Peter Eliasson, Swedbank; Deniz Yildirim, Tretton37 | Annika Isacsson, Annika Isacsson; Frida Björk, Awapatent |
Mikael Winblad, Ugly Duckling; Richard Häll, Deloitte | Annica Carnbring Belfrage och Richard Laurits, eDiabeat |
Anja Trägårdh, Trägårdh, kommunikation; Jonna Opitz, Inwido | Gunnar Östensson, MKB; Helena Perhag, Lunds universitet |
Joacim Lydén, Awapatent; Bengt Andersson, Resursgruppen | Stefan Dahlin, EY; Bengt Nyquist, Handelsbanken |
Ulrika Andersson, Hotell Mäster Johan; Malou Bratt, Barnfonden | Cristoffer Lavesson Eckermalm, Stardust Executive; Olof Lavesson, Moderaterna |