söndag 8 september 2024

inloggad som

Dragkamp om innovationsbolagen i Lund…

Med Edison Park, Ideon Gateway och Medicon Village genomgår området runt Ideon sin snabbaste expansion sedan forskningsparken grundades på åttiotalet. Samtidigt har ST-Ericsson och Sony Mobile lämnat stora ytor tomma efter sina neddragningar. I dag väntar runt 30.000 kvadratmeter på nya hyresgäster visar Rapidus kartläggning — Medicon Village oräknat.

Börsnoterade Wihlborgs är med 45.000 kvadratmeter en av de stora fastighetsägarna på Ideon. I årsredovisningen som släpptes förra veckan pekar man på en hård konkurrens om innovationsbolagen i nordöstra Lund.

— Det kraftiga tillskottet av lokaler i samband med stora nedskärningar hos bland andra Sony Ericsson och ST-Ericsson har skapat en tuff hyresmarknad med ökade vakanser som följd. I nordöstra Lund, på och invid Ideon, är konkurrensen om hyresgästerna hård, skriver Wihlborgs.

I dag står en tredjedel av bolagets lokaler på Ideon tomma.

— Det är ganska mycket, men beror framförallt på att Ericsson lämnat ett av Alfa-husen och att QlikTech flyttade ut från Ideon. Vi jobbar nu på att fylla det igen, säger Wihlborgs förvaltningschef i Lund Cecilia Larsson till Rapidus.

För Ideons andra stora fastighetsägare, Ikano Kontor, är vakansgraden cirka fem procent, något lägre än snittet för Lund. Till hösten tillkommer dock 20.000 nya kvadratmeter i Ideon Gateway. Bland de klara hyresgästerna finns Awapatent, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Elite Hotels. 27 procent återstår ännu att hyra ut.

Samtidigt letar den nya jätten Medicon Village life science-bolag för att fylla sina 80.000 kvadratmeter. Med bland andra ESS-konsortiet, Region Skånes biobank och 5.000 kvadratmeter till Lunds universitet är en tredjedel uthyrt. Målet är att till 2014 ha 900 arbetande i huset och ett hyresöverskott som kan stötta forskningen där.

Bara ett stenkast bort har Briggen nyligen färdigställt tredje etappen av Edison Park. Största hyresgästen är Axis, men även Läckeby Water Group och Huawei finns där. Av totalt 30.000 kvadratmeter står 6.000 ännu tomma.

— Man har tomt lite till mans här uppe. Men de lediga lokalerna är av olika kvalitet och vi har inte upplevt det som svårt att locka hyresgäster hittills, säger Marianne Eggert som ansvarar för satsningen.

Ideon, Medicon Village och Edison Park har delvis olika inriktning och de aktörer Rapidus talat med pratar ogärna om konkurrenssituationen forskningsparkerna emellan.

— I slutänden handlar det för bolagen om att hitta lokaler som passar för ändamålet. Men ofta hittar de två alternativ som de kan spela ut mot varandra, säger Fredrik Åkesson på Ikano Kontor.

Erik Olausson

Med Edison Park, Ideon Gateway och Medicon Village genomgår området runt Ideon sin snabbaste expansion sedan forskningsparken grundades på åttiotalet. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.