fredag 3 maj 2024

inloggad som

Dragkamp om innovationsbolagen i Lund…

Med Edison Park, Ideon Gateway och Medicon Village genomgår området runt Ideon sin snabbaste expansion sedan forskningsparken grundades på åttiotalet. Samtidigt har ST-Ericsson och Sony Mobile lämnat stora ytor tomma efter sina neddragningar. I dag väntar runt 30.000 kvadratmeter på nya hyresgäster visar Rapidus kartläggning — Medicon Village oräknat.

Börsnoterade Wihlborgs är med 45.000 kvadratmeter en av de stora fastighetsägarna på Ideon. I årsredovisningen som släpptes förra veckan pekar man på en hård konkurrens om innovationsbolagen i nordöstra Lund.

— Det kraftiga tillskottet av lokaler i samband med stora nedskärningar hos bland andra Sony Ericsson och ST-Ericsson har skapat en tuff hyresmarknad med ökade vakanser som följd. I nordöstra Lund, på och invid Ideon, är konkurrensen om hyresgästerna hård, skriver Wihlborgs.

I dag står en tredjedel av bolagets lokaler på Ideon tomma.

— Det är ganska mycket, men beror framförallt på att Ericsson lämnat ett av Alfa-husen och att QlikTech flyttade ut från Ideon. Vi jobbar nu på att fylla det igen, säger Wihlborgs förvaltningschef i Lund Cecilia Larsson till Rapidus.

För Ideons andra stora fastighetsägare, Ikano Kontor, är vakansgraden cirka fem procent, något lägre än snittet för Lund. Till hösten tillkommer dock 20.000 nya kvadratmeter i Ideon Gateway. Bland de klara hyresgästerna finns Awapatent, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Elite Hotels. 27 procent återstår ännu att hyra ut.

Samtidigt letar den nya jätten Medicon Village life science-bolag för att fylla sina 80.000 kvadratmeter. Med bland andra ESS-konsortiet, Region Skånes biobank och 5.000 kvadratmeter till Lunds universitet är en tredjedel uthyrt. Målet är att till 2014 ha 900 arbetande i huset och ett hyresöverskott som kan stötta forskningen där.

Bara ett stenkast bort har Briggen nyligen färdigställt tredje etappen av Edison Park. Största hyresgästen är Axis, men även Läckeby Water Group och Huawei finns där. Av totalt 30.000 kvadratmeter står 6.000 ännu tomma.

— Man har tomt lite till mans här uppe. Men de lediga lokalerna är av olika kvalitet och vi har inte upplevt det som svårt att locka hyresgäster hittills, säger Marianne Eggert som ansvarar för satsningen.

Ideon, Medicon Village och Edison Park har delvis olika inriktning och de aktörer Rapidus talat med pratar ogärna om konkurrenssituationen forskningsparkerna emellan.

— I slutänden handlar det för bolagen om att hitta lokaler som passar för ändamålet. Men ofta hittar de två alternativ som de kan spela ut mot varandra, säger Fredrik Åkesson på Ikano Kontor.

Erik Olausson

Med Edison Park, Ideon Gateway och Medicon Village genomgår området runt Ideon sin snabbaste expansion sedan forskningsparken grundades på åttiotalet. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.