tisdag 10 september 2024

inloggad som

”I kris sätts värderingarna på prov”

2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

Det hjälper onekligen att vara ett bolag som snart fyller 100 år när tiderna bli kärva. Det är dessutom ett bolag som ägts av samma familj sedan 1928. Farfar Otto Magnusson lämnade över till sönerna Börje och Kurt Magnusson. Sönerna till Börje, Dan och Ulf Magnusson köpte firman 1989 och har drivit den sedan dess.

Varken Dan eller Ulf har dock någon operativ roll längre. För ett drygt år sedan rekryterades Björn Niklasson till vd. Han kom då från Granitors entreprenadverksamhet. Rapdius träffar alla tre på firmans kontor i Arlöv. 

Dan är ordförande i Byggnadsfirman Otto Magnusson, medan Ulf är ordförande i ägarbolaget som heter Byggnavet.

– Vi är och vill fortsätta vara ett familjeföretag, säger Ulf Magnusson.

Från vänster: Vd Björn Niklasson, Dan Magunsson, Ulf Magnusson

Han menar att det är viktigt både internt och gentemot kunder. Det skapar en trygghet och långsiktighet som inger förtroende, i hårda tider gentemot den egna organisationen, och generellt gentemot kunder som vill kunna räkna med att en byggfirma tar ansvar.

Och tiderna har varit hårda på sistone. Under 2023 gjorde koncernen förlust för första gången på länge. Omsättningen föll med 10 procent och passerade ned under miljarden till 966 Mkr.

– Det har varit den värsta perioden sedan millennieskiftet. Vi jobbar med en stor andel egna anställda på byggena vilket innebar att vi tvingades till uppsägningar i storleksordningen 20 procent. I dag är vi cirka 200, säger Dan Magnusson.

Björn Niklasson fyller i med att förklara att när materialpriserna plötsligt steg förra året blev redan startade projekt dyrare än offerterat, vilket har kostat på.

– I grunden hanteras det i branschens standardavtal, men det har aldrig varit något som varit aktuellt tidigare och i praktiken är det fortfarande oklart hur prishöjningar på material skall regleras i en entreprenad. Vi fick ta förluster i flera projekt som såg bra ut när vi startade dem, säger han.

Alla tre påpekar dock att de ser en vändning nu. Flera byggprojekt har kommit in bara de senaste veckorna.

– Vi har gjort rent hus med förlustprojekt nu. Nästa år räknar vi med att börja anställa igen, säger Björn Niklasson.

Otto Magnusson konkurrerar med både stora och mindre byggföretag, men bara lokalt i sydvästra Skåne med Malmö som epicentrum. Konkurrensfördelen är att kunna den lokala marknaden så bra att man bli en del av själva staden.

En relativt ny inriktning är att inte bara bygga, utan även äga och förvalta fastigheter, och då mycket nischat – på parkeringshus, eller mobilitetshus som det heter lite finare. Den verksamheten heter Hub Park och drivs direkt under holdingbolaget Byggnavet.

– Vi har byggt många mobilitetshus och kan affären kring dem. Det är ett ytterligare komplement till befintlig verksamhet som skapar stabilitet genom svängningar i konjunkturen, jämfört med att bara bygga till andra, säger Dan Magnusson.

Dan Magnusson är dessutom en passionerad Malmöbo. Han sitter i styrelsen för FC Rosengård, stiftelsen Uppstart Malmö samt bolaget Sigma Civil. En kännare av Malmös näringsliv ser direkt vilken den gemensamma nämnaren är – Dan Olofsson.

Några av Otto Magnussons mer prestigefulla pågående projekt är ”Fyrtornet” i Hyllie som är Sveriges högsta kontorshus helt byggt i trä, det är en del av området Embassy of Sharing med Granitor som byggherre. Ett annat är det exklusiva bostadsprojektet ”Skimra” mittemot Kungsparken och Malmö slott med Nordr som beställare och som påbörjas i dagarna. 

Gunnar Wrede

2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.