tisdag 10 september 2024

inloggad som

Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

Atle ägs till mer än 90 procent av det börsnoterade riskkapitalbolaget Bure. Atle har när detta skrivs 46 miljarder kronor i olika investeringar. Affärsidén är dock inte att driva egna fonder, utan att äga andelar i andra fondbolag.

Från vänster: Stefan Wilhelmson, Gustav Ohlsson, Martin Mildner.

Nu vill Atle, om finansinspektionen ger sitt godkännande, köpa in sig med 20 procent i det Malmöbaserade fondbolaget Amaron Holding via en nyemission. Hur mycket pengar det handlar om uppges dock inte.

– Vi har tittat på fastigheter som investeringsform en längre tid och vi har även haft Amaron på radarn en tid. Vi tror att tiden är rätt nu, men om vi prickar botten för fastigheter låter jag vara osagt, säger Atles vd Gustav Ohlsson.

I Amaron Holding finns en fond för kommersiella fastigheter. Den fonden har i dagsläget 600 miljoner kronor investerat. Det nya är att Amaron även står i begrepp att starta en fond för bostadsfastigheter.

– Vi har målet att resa 2 miljarder kronor till vardera fonden. Dessa kommer att köpa fastigheter med cirka 50 procents belåning. Så det totala fastighetsvärdet vid full investering kommer att bli 8 miljarder kronor, säger Gustav Ohlsson.

Fonden för kommersiella fastigheter är helt in riktad på Öresundsregionen. Bostadsfonden kommer att investera från Skåne och upp till Mälardalen.

Gustav Ohlsson uppger att de tilltänkta investerarna är mindre institutionella investerare och family offices som vi ha en exponering mot fastigheter, men antingen inte vill direktäga fastigheter själva, eller är för små för att själva starta en fastighetsfond.

– Eftersom detta är en investeringsfond har vi en exitstrategi. Den är på 7 till 10 år. Vi siktar på en årlig avkastning på 10-15 procent i fonden för kommersiella fastigheter och 7-10 procent till låg risk i bostadsfonden, säger Gustav Ohlsson.

Amaron Holding är grundat av Stefan Wilhelmson och Martin Mildner. De har arbetat tillsammans sedan 2013 då de startade fastighetsfonden Norama. Efter sju år såldes fastighetsportföljen för 2,2 miljarder kronor. Amaron är deras andra stora projekt.

– Vi ser stora möjligheter att växa tillsammans med Atle som är väletablerat och inte minst kan bidra med sitt stora nätverk och sin infrastruktur när vi nu ska resa pengar till fonderna. Extra kul är att vi får in Atle/Bure i vårt Malmökontor och därmed Öresundsregionen, och tvärtom kommer vi att finnas i Stockholm med ett investeringsteam, säger Stefan Wilhelmson.

– Vi tittar även på möjligheterna att starta en fond för fastigheter för offentligt bruk. Det bör kunna bli en fond i samma storlek som de andra, säger Stefan Wilhelmson.

Gunnar Wrede

Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.