måndag 21 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danmark måste följa svensk plan för tillväxt

Kort sagt: Det danska valet hade tillväxt som genomgående tema. I och med torsdagens resultat står det klart att danskarna måste se till Sverige för att hitta den medicin som kan ordna det. Det segrande röda blocket kan nämligen tvingas till en svensk borgerlig politik på grund av det liberala stödpartiet Radikale Venstre.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Opinionsmätningar varslade i god tid om att en ny dansk regering bestående av Socialdemokraterne och Socialistisk Folkeparti skulle ta makten i ett rött block efter nästan tio år med Venstre- och Konservative-regeringen, med stödpartiet Dansk Folkeparti.

Det som sticker i ögonen så här en vecka efter valet är ekonomin. Och speciellt den tillväxt som var hela valets tema. Danmark har med slokande BNP-siffror tvingats titta avundsjukt över Sundet.

Danmark har ännu inte tagit lärdom, men den goda nyheten är att det kan man snart komma att göra.

Sverige har haft framgång med en rad strukturreformer. Landet är bättre på att kontrollera de offentliga utgifterna och på det viset få ner skatterna och öka incitamenten till arbete. Likaledes är den svenska bidragspolitiken justerad för att stimulera en ökad arbetsinsats.

I svenska kommuner har antalet anställda reducerats med 63.000 de senaste fyra åren, medan det mindre landet Danmark istället anställt ytterligare 22.000 personer inom det offentliga. Det är inte något som tio års borgerligt danskt styre kan vara stolt över.

Det är en bidragande orsak till det knappa valnederlaget, där röda blocket fick 89 mandat och det blå blocket 86.

En annan indikator på att de borgerliga inte levererade varan: kort före valet passerade Danmark en historisk milstolpe då två miljoner invånare över femton år nu står utanför arbetsmarknaden. Det kostar minst 300 miljarder danska skattekronor årligen. Därmed lever fler vuxna danskar än någonsin tidigare på ekonomisk hjälp från det offentliga, exempelvis förtidspension, kontanthjälp, folkpension och den omtalade efterlønnen från 62 års ålder.

De som tar emot pengarna får allt mer, medan de som betalar beskattas hårdare. Det understryker behovet av reformer som får folk att stanna längre på arbetsmarknaden.

Här var skiljelinjen fram till valet — och är det även fortsättningsvis:

* Ska Danmark utvidga det offentliga systemet, skuldsätta sig och höja skatter för att finansiera det — som Socialdemokraterne har velat?

* Eller ska man erkänna att tiden är kommen då det är dags att se till Sverige efter användbara lösningar för att hålla skatterna nere och säkra samhällets köpkraft — som de borgerliga ville efter allt för många års betänketid?

Den dåliga nyheten är att det nu blir den första lösningen med mer skatt och skuld som träder i kraft.

Men när det visar sig att det inte fungerar kommer Socialdemokraterne och Socialistisk Folkeparti bli tvungna till att ta den rätta medicinen. Inte minst eftersom det avgörande stödet till det röda blocket levereras av ett framgångsrikt social-liberalt parti, Radikale Venstre, som vill precis åt det hållet men kläms i de avslutande regeringsförhandlingarna.

Det finns alltså hopp om en dansk reform i svensk riktning, eftersom det röda blocket är handlingsförlamat utan Radikale, som drar i blå riktning. Men det finns också alternativa majoritetslösningar, exempelvis med Konservative och Liberal Alliance eller för den delen med det tidigare regeringspartiet Venstre som gjorde ett bra val mandatmässigt och nu är större än Socialdemokraterne.

Det är komplext och regeringsbildningen kommer att dra ut på tiden.

På klimatområdet är Radikale positiva till ökade offentliga investeringar på tio miljarder danska kronor, som Socialdemokraterne och Socialistisk Folkeparti gick till val på. Att bli starkare inom miljöteknik är en del av den politik som framöver kan skapa mest reell tillväxt för Danmark — och Öresundsregionen.

Därmed finns små glimtar av hopp, men tills vidare är växt och utveckling något som Danmark måste se till Sverige efter.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Det danska valet hade tillväxt som genomgående tema. I och med torsdagens resultat står det klart att danskarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.