Kort sagt: Den ekonomiska krisen är inte över och det kan verka opassande att prata om kompetensflykten från Öresundsregionen. Men vägen ut ur krisen är just att dra till sig den högutbildade arbetskraft som det snart blir brist på. Hjärnflykten kan inte bromsas av länderna var för sig, utan det krävs samarbete. Rapidus har sex förslag på åtgärder från såväl regeringar som näringslivet självt.
Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör
I den danska delen av Öresundsregionen, med de största IT-, miljöteknik- och life science-industrierna, har flera undersökningar nu skapat känslan av att regionen kanske ändå är en magnet för forskare. Någon har bara glömt att slå på strömmen till spolen, så att den också är en kraftig elektromagnet, internationellt sett. För vi saknar den starka kraft som håller forskare och andra högt specialiserade personer kvar i regionen.
Man kan invända att besparingsrundor och kapitalbrist har slaktat jobb inom bland annat life science. Gör det då något att några försvinner till utlandet? I hög grad! Vi riskerar att kompetenser går förlorade när behovet uppstår igen om några få år. 2019 kommer det att saknas över 100.000 högutbildade medarbetare bara i Danmark, visar undersökningar. Samtidigt flyr utländska specialister från regionen.
Både Sverige och Danmark har speciella skatteregler för forskare och experter för att hindra dräneringen, men de räcker inte. I Danmark visar det sig att för 3.000 utlänningar som går under forskarregler, som i Danmark betyder en minskning av skatten till 25 procent under tre år, kommer bara 50 att förlänga sin vistelse i Danmark. Skatten avskräcker dem.
Danmark och speciellt Sverige har sänkt person- och företagsskatterna, men skattetrycket pressar alltså fortfarande konkurrenskraften.
Regionen håller på att förgiftas av sin egen globaliseringsmedicin. Båda länder stöttar att unga reser ut och samlar erfarenhet, men problemet är att många väljer att stanna kvar i utlandet. Det är förståeligt. Det är en fördel att ta en gratis utbildning och använda den i utlandet där lönen beskattas lågt. Ingenjörernas och ekonomernas förening i Danmark kan i sina medlemsundersökningar se att när folk rest ut, blir det svårare och svårare att komma hem igen.
Omvänt är det också en stor tröskel för exempelvis amerikaner att flytta till Danmark eller Sverige och betala höga skatter, efter att de betalat sina utbildningar själva och står med en stor studieskuld. Skatten är och förblir en barriär för utländska experter.
Perspektiven skapar behov för en tvärregional insats. Vad ska Öresundsregionen leva av om vi inte kan hålla kvar människorna? Rapidus har sex förslag för en väg framåt.
1. Skatten måste ner, men lite realism behöver också smygas in. Medan Sverige har valt borgerligt får Danmark sannolikt en socialdemokratisk regering nästa gång. Här är skatteökningar en tydlig politik. Men faktum kvarstår att vi inte kan lösa problemet med hjärnflykt utan fortsatt press mot två av världens högsta skattetryck.
2. De gynnsamma skattereglerna för forskare bör utvidgas till tio år, så länge de fortsatt är tillfälliga lösningar på ett högt skattetryck. Det är för dyrt för regionens företag att lägga krut på utländsk rekrytering när medarbetarna försvinner så snart skattefällan slår igen.
3. Bland annat på IT-området ska Skånes eftersläp bakom Själland bromsas med ökat stöd till utbildningar på tvärs över Sundet. Medan antalet IT-studenter stiger på Själland faller det i Skåne, visar en undersökning från Roskilde universitet. Denna skevhet är självförstärkande. Hjärnflykten blir större om vi inte kan skapa ett samlat kompetenskluster.
4. Nätverken av forskare på tvärs ska stärkas så att en reell kritisk massa skapar en magneteffekt. Den danska och svenska staten bör betala till Öresundsregional grundforskning för att bromsa problemet med att forskningsmedel inte kan användas i två länder. Vi ska också bygga en starkare organisation för att säkra en framgångsrik integration av ESS i regionen.
5. I Danmark och Sverige är det ett problem för rekrytering och investeringar att vi i motsats till exempelvis Kanada inte kan dra av forsknings- och utvecklingskostnader innan företagen blir lönsamma. Vinsten kan vara på väg i både fem och sju år — och så kan det vara för sent. Regeringarna ska skapa konkurrenskraftiga avdragsregler på tvärs över Öresund.
6. Slutligen ligger också ansvaret för kompetensflykten hos de företag som tvekar att anställa kandidater som bara talar engelska och/eller ett annat främmande språk. Copenhagen Business School ser att de flesta utländska MBA-kandidater ger upp hoppet om att hitta arbete i regionen inte bara på grund av hög skatt. Kandidaterna tycker om uppdragen här, de platta organisationerna, låg korruption och den offentliga servicen men företagen anställer dem bara inte.
Elektromagneten saknar ström för att dra till sig forskare. Låt oss slå på den nu!
Klik her for at se dansk version av artikeln