Nordiska ministerrådet är på väg att slå fast att studenter inte har rätt att använda sitt skandinaviska modersmål när de tenterar i ett annat nordiskt land. Men i Öresundsregionen tänker universiteten och högskolorna tvärtom.
Hittills har de flesta lärosäten antagit att nordiska studenter har rätt att tentera på sitt eget språk. I den nordiska språkkonventionen står nämligen att var och en får lov att använda sitt skandinaviska språk i kontakt med myndigheter och andra offentliga organ i de andra länderna. Men i själva verket har rättsläget varit oklart och nu ska konventionen uppdateras.
I utkastet till den nya nordiska språkdeklarationen, som utarbetas på uppdrag av de nordiska samarbetsministrarna, står svart på vitt att rätten att använda sitt eget språk inte gäller för utbildning, undervisning eller vid examen.
Men den förändringen kommer med stor säkerhet inte att slå igenom i Öresundsregionen.
— Förslaget från Øresundsuniversitetet är att vi lokalt inom Öresundsregionen tillåter studenterna att bli examinerade på sina respektive språk, så att danskar till exempel får tentera på danska i Sverige. Det kommer upp i samband med vårt möte med rektorsförsamlingen i början av maj, säger Lars Montelius, direktör för samarbetsorganisationen Øresundsuniversitetet.
Förslaget, som är väl förankrat, är tänkt att göra det lättare för studenter att gå kurser på andra sidan Sundet och ska gälla både muntliga och skriftliga tentor.
— Vi kan klara av att prata skandinaviska med varandra, säger Lars Montelius.