måndag 8 juli 2024

inloggad som

Recept mot matsvinn i Lejonkulan

Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen Foodtel berättar i vår podd Lejonkulan hur det kan minskas.

Foodtel är ett av stjärnskotten på den skånska startupscenen. Helsingsborgsbolaget har nyss bytt namn och hette tidigare Sustainable Food Waste. Produkten är en app som monitorerar temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel.

Den unga grundarduon, Nazih Hazime och Jacob Petersson, har sedan starten 2021 tagit in totalt cirka 3,4 miljoner kronor och det har räckt långt. Produkten är lanserad tillsammans med nyckelkunder, bolaget är kassaflödespositivt och har bidragit till att rädda mer än 200 ton mat värd miljoner.

Nu står Foodtel redo att skala upp och då behövs det kapital. Grundarna hoppas på ett tillskott på 15 Mkr.

Jacob Petersson berättar hur expansionen ska gå till när besöker Janne i veckans Lejonkulan. Här hittar du avsnittet:

Spotify

Podcaster

Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Sommarlyssning i Lejonkulan

  Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]

 • Sexleksaker i Lejonkulan

  Det kvinnliga könsorganet har mer än 10.000 nervpunkter. Traditionella sexleksaker missar de flesta. Det är utgångspunkten för bolaget Glänta och medgrundaren Gabriella Killeen. Hon vill skapa ett stimulanshjälpmedel som omdefinierar termen sexleksak.

 • Höga frekvenser i Lejonkulan

  Beammwave utvecklar en teknik för framtidens 5G- och 6G-mobiler som kallas digital beamforming. Ett radiochip med tillhörande antenn och algoritmer […]

 • Laserprecision i Lejonkulan

  Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]

 • Explosiv marknad i Lejonkulan

  Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen

 • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

  I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.

 • Hon återvinner elbilsbatterier

  Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.

 • Svensk scampi i Lejonkulan

  Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 

 • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

  Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.