fredag 24 maj 2024

inloggad som

Medtech-bolagen väljer bort Sverige

|  
|  

Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Den spaningen gör Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan.

Krönika av Jan Dahlqvist

I vår region finns en lång rad spännande medtech-bolag som befinner sig i den kritiska etableringsfasen. Efter rigorösa tester och kliniska valideringar, krävande CE-märkningar, skall produkten lanseras på marknaden. Resan kan pågå upp till tio år innan produkten är redo att möta marknaden.

Att som investerare följa utvecklingen från produktutveckling till en lyckad lansering är en ångestfylld men samtidigt spännande resa. Den vanligaste säljkanalen vid lansering är en partner eller distributör med etablerade relationer på marknaden. Detta säkerställer en snabb expansion och minskar time-to-market.

Oftast är resultatet binärt – framgång eller icke-framgång.

Rapidus podcast Lejonkulan gästas frekvent av bolag som kan bli framtidens Getinge, Arjo eller varför inte Tetra Pak? Samtidigt har intervjuerna belyst en oroande trend för svensk sjukvård.

Innovativa tekniklösningar väljer allt oftare att kringgå Sverige som marknad.
Detta beror inte enbart på den svenska marknadens begränsade storlek, utan framför allt på en fragmenterad struktur med sjukhus och vårdcentraler samt beslutsprocesser via offentliga upphandlingar som leder till orimliga väntetider och omfattande byråkrati.

Nu ser vi en tydlig trend där regionens bolag vänder blicken mot den enorma marknaden i USA. Där är intresset från det amerikanska läkemedelsverket FDA ett helt annat än i Sverige. I USA prioriterar man patienternas tillgång till den bästa tekniken. Processen för godkännande är mer kostnadseffektiv och förutsägbar, med möjlighet till snabbspår för ny teknik.

Neola Medical är exempel på ett företag som insett detta och startat ett dotterbolag i Palo Alto. Deras lungövervakning för för tidigt födda barn har blivit rekommenderad av Stanford University, där de tillsammans i partnerskap samarbetar med Läkemedelsverket för att snabbt komma ut på marknaden.

Pharmista Technologies, med sina återanvändbara graviditetstest, planerar att etablera sig direkt i USA när proof-of-consortes är säkerställt. Med tanke på abortförbud i vissa delstater, finns ett ökande behov av deras produkter.

Paindrainer, som använder en AI lösning för kronisk smärta, har redan börjat samarbeta med stora amerikanska sjukhus och förväntas växa snabbt med hjälp av det amerikanska ersättningssystemet.

Gedea Biotech, med sin antibiotikafria vaginala behandling mot svampinfektioner, siktar också direkt mot den amerikanska marknaden och förväntar sig upp till tio gånger så hög ersättning för behandlingar som i EU.

Medvasc, som erbjuder en smärtfri behandling av åderbrock, satsar också direkt mot USA-marknaden, med planer på miljontals dollar inom bara några år.

Svensk medtech håller världsklass, men det är amerikanerna som får ta del av de mest innovativa behandlingarna och produkterna. Marknaden är större, lönsamheten är högre, universitet och myndigheter samarbetar och har stort intresse av ny teknik. I Sverige är processen viktigare än tekniken. Vi får nöja oss med gårdagens teknik.

Lyssna på avsnitten nedan och glöm inte att följa Lejonkulan på Spotify och Apple Podcaster!

Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.


 • Laserprecision i Lejonkulan

  Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]

 • Hon återvinner elbilsbatterier

  Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.

 • Svensk scampi i Lejonkulan

  Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 

 • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

  Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

 • Exoskelett i nya Lejonkulan

  Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 

 • Mobilspel i Lejonkulan

  Två av grundarna bakom succén Quizkampen släpper nu ett nytt mobilspel: Jordglobe. Idén är, precis som med Quizkampen, att skapa […]

 • Med stor potential för de allra minsta

  I podden Lejonkulan berättar Neola Medicals vd Hanna Sjöström om svårigheterna med att leverera ny teknik till svenska vården och möjligheterna som finns i USA. 

 • “Glada medarbetare jobbar bättre”

  Podd: Så gör Eletive för att växa med sin plattform för medabetarengagemang.

 • Ätbart plastsubstitut i Lejonkulan

  Det skånska bolaget Saveggy vill ersätta plast med ett växtbaserat och ätbart hölje på grönsaker. Först ut är gurkor i skånska dagligvaruhandeln. Sedan gäller det att skala upp. I det nya avsnittet av podden Lejonkulan berättar Arash Fayyazi hur det ska gå till. 

 • Lejonet investerar

  Veckan efter att Rapidus släppt avsnittet med Helsingborgsbolaget Airpark i podden Lejonkulan kan vi i dag avslöja att Jan Dahlqvist, lejonet i studion, investerar i bolaget tillsammans med Findus tidigare vd Jörgen Olsson.