måndag 8 juli 2024

inloggad som

Glad midsommar!

Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

Det har nu gått ett år sedan vi förra sommaren lanserade Rapidus nya sajt och det förnyade nyhetsbrevet. Mottagandet har varit bra, även om några av er knorrat över att man måste klicka sig fram till sajten för att läsa artiklarna. Jag vill rikta ett varmt tack till alla er som visat förståelse för den nya tidens medielogik. Och att ni stannat kvar som prenumeranter visar att vårt innehåll är värt det där extra klicket.

Under nästa utgivningsår vill vi rekrytera fler prenumeranter. Det ska vi göra genom att fortsätta ha ett relevant innehåll som är till nytta och nöje om, och för, Skånes näringsliv. Vi måste bara göra oss mer kända. Vi kommer att utöka våra marknadsföringsinsatser och införa ett automatiserat prenumerationssystem som underlättar för nya läsare.

Till dig som redan kan läsa detta vill jag säga: Rekommendera Rapidus till dina affärsbekanta! Ju fler prenumeranter vi har desto bättre journalistik kan vi prestera.

Nu börjar vi med veckoutgivning på måndagar och några av sommarens stora intervjuer väntar redan på publicering.

När jag skriver detta har jag just kommit tillbaka från en intervju med biotechbolaget Acrivons grundare Kristina Masson. Jag är tagen av hennes energi och klarsynthet kring dynamiken inom finansiering av läkemedelsforskning och ska försöka förmedla det i ett sommarreportage.

Ytterligare sommarintervjuer väntar med bland andra Höganäs vd Henrik Ager som står inför stora utmaningar, Pågens vd Anders Carlsson Jerndal som håller på att växa ur Malmö och inte minst Heidi Lindvall på såddfinansieringsfonden Pale Blue Dot.

Den 12 augusti är vi tillbaka med ordinarie utgivning fyra dagar i veckan, måndag till torsdag.

Till hösten planerar vi dessutom nya evenemang med spännande gäster. Redan nu kan jag be er lägga ett frukostmöte den 27 september i kalendern. Då kommer tidigare förste vice Riksbankschef Cecilia Skingsley till Rapidus och vår partner för evenemanget är Nordea. Cecilia Skingsley jobbar nu på Bank of International Settlements, BIS, i Schweiz. Hennes jobb är att fundera över vad framtidens pengar egentligen är för något i en digital värld. Ett mycket intressant samtal om ”the big picture” utlovas.

Nu önskar jag en varm och glad midsommar!

Och förresten, bilderna till den här artikeln är AI-genererade. Bilden nedan gjorde programmet Midjourney med den korta koncisa prompten: Skånskt näringsliv. Känns som att vi har lite kvar att jobba på när det gäller regionens varumärke…

Gunnar Wrede

Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Sälja eller sälja ut?

  Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

 • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

  Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

 • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

  Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

 • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

  Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Svårt att logga in? Kolla här

  Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

 • Så gör du en proffsig pitch

  Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.

 • Glad sommar!

  Kära Rapidusmedlem, den blomstertid nu kommer och Rapidus redaktion drar ned på tempot för en liten tid framåt. Ett helt […]

 • Rapidus ömsar skinn

  Kära Rapidusprenumerant! I dag byter Rapidus skepnad och i fortsättningen kommer sajten att se ut som denna. Du som prenumererar […]

 • Fyra felaktiga skäl att resa kapital

  Av Jan Dahlqvist Som investerare med 30 års erfarenhet ser jag ofta startups som söker kapital av fel skäl. Här […]