söndag 28 april 2024

inloggad som

Trögt Sverige får Eolus att investera på annat håll

|  
|  

Den svenska energipolitikens nyckfullheter gör att vindkraftsbolaget Eolus Vind riktar blicken mot våra grannländer.

Nyligen köpte Hässleholmsbaserade Eolus finska YIT Energy, den del inom utvecklings- och byggföretaget YIT som utvecklar projekt inom förnybar energi. Prislappen låg på 25 miljoner euro, motsvarande cirka 280 Mkr.

– Sverige har varit vår hemmamarknad sedan Eolus grundades 1990. I dag finns vi i Norden, Baltikum, Polen och USA. Vi är delvis utsatta för politikens nycker och därför behöver vi olika marknader att växla mellan, säger vd Per Witalisson.

I Sverige har Eolus i dagsläget 61 vindkraftsprojekt på gång. Bland annat utanför Trelleborg och Lomma. Många av projekten står och stampar.

I Sverige är kommunvetot starkt och många kommuner säger i dag nej till vindkraft, bland annat på grund av den stora osäkerheten kring långsiktiga energiöverenskommelser. Enligt Per Witalisson finns det fler incitament i vår grannländer för kommuner att bli mer positiva till vindkraft.

– Sverige planerar att på drygt 20 år dubbla sin elanvändning. Det motsvarar att Sverige skulle bygga en kärnkraftsreaktor om året i drygt 20 år. Nu kommer ju inte det att ske, men det kan vara bra att sätta den kommande utbyggnaden av ny elproduktion i perspektiv, säger han och fortsätter:

– Sverige är i botten när det gäller tillståndstider. Det är förfärligt att det ska ta 3-4 gånger så lång tid att utveckla projekt som att bygga dem. Det ger onödigt dyra projekt och därmed onödigt dyr el. Därför är vårt intresse för exempelvis Finland större. Där är både tillståndsprocesserna och anslutningstiderna till elnätet kortare, samtidigt som projekten tydligt genererar intäkter till kommunerna, säger Per Witalisson.

Han tycker att det vore bra med en ersättning till kommunerna, vilket han bedömer också kommer att leda till att fler blir positiva till vindkraft.

– Jag tycker att man ska införa en kommunal fastighetsskatt. Det är ett bra och smidigt sätt för kommunerna att få pengar från vindkraftsparker. Kommunal fastighetsskatt har varit en succé i Norge och Finland. Finland är det land i Norden där vindkraften byggs ut mest och där är det tydligt vad vindkraften gör för den kommunala kassan under 30–35 år.

Osäkerheten till trots är börsnoterade Eolus lönsamt. För årets nio första månader redovisar bolaget en omsättning på drygt 2 miljarder kronor med en vinst på en halv miljard kronor. Bland kunderna finns svenska och internationella energibolag, samt pensionsfonder och försäkringsbolag med stort kapital att förvalta.

– De stora kunderna är av den sorten som söker en långsiktig investering med jämn avkastning och stabila kassaflöden, säger Per Witalisson.

Eolus fyra ben är vindkraftsanläggningar på land och till havs, solkraft och energilagring. Bolaget utvecklar projekt från idéstadiet till tillståndsprocesser, upphandlingar och att teckna elhandelsavtal.

Men Eolus bygger åt sina kunder, som är de som finansierar byggandet. På så sätt behöver Eolus inte binda kapital i dyra byggnationer och ägande, och när projektet är färdigställt driftar Eolus anläggningen åt kunden.

Per Witalsson ser Polen som särskilt intressant då landet med 38 miljoner invånare har ett stort behov av att fasa ut den kolbaserade elproduktionen. I USA ligger fokus främst på batterilagring.

Martin Linderoth

Den svenska energipolitikens nyckfullheter gör att vindkraftsbolaget Eolus Vind riktar blicken mot våra grannländer.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.