söndag 12 maj 2024

inloggad som

Skånskt vindkraftsbolag ökar trots krisen

|  ,
|  

Fortfarande är efterfrågan på vindkraft stor, men överhettningen i branschen minskar. Det menar Per Witalisson, vice VD för noterade Hässleholmsbolaget Eolus Vind som i år räknar med att öka omsättningen till 725 miljoner kronor, jämfört med 440 miljoner i fjol.

Eolus Vind, som med snart 20 år på nacken är landets äldsta kommersiella vindkraftsverksbolag, etablerar och säljer vindkraftsanläggningar i södra och västra Sverige. Enligt Per Witalisson fortsätter omsättningen att öka, även om bolaget märker av lågkonjunkturen.

— Eftersom det inte finns några svenska tillverkare av vindkraftverk måste vi köpa av danska Vestas eller av tyska tillverkare, i euro. För tillfället är det dessutom svårare att få finansiering av bankerna, säger han.

Det här räkenskapsåret, som för Eolus Vind slutar den sista augusti, kommer bolaget att ha uppfört 29 vindkraftverk.

— Vi är inne i en intensiv period av etableringar just nu. De kommande tre åren räknar vi med att uppföra fler än 50 stycken per år, säger Per Witalisson.

Han menar att lågkonjunkturen håller på att tvinga vindkraftsbranschen att mogna snabbare än normalt.

— För 1-1,5 år sedan var branschen överhettad, men nu har det mer kommit till ett normaltillstånd. När man tror att ett område ska växa så fort drar det till sig lite lycksökare. Men nu ställer bankerna strängare krav och kvaliteten i processen måste upp några nivåer.

Eolus Vind har drygt 30 anställda, varav tio i Hässleholm där huvudkontoret ligger. Förra räkenskapsåret gjordes en vinst på 70 miljoner kronor och i år räknar Per Witalisson med att siffran hamnar tio miljoner lägre, bland annat beroende på en del engångsposter. Bolaget är listat på First North sedan i våras.

Fortfarande är efterfrågan på vindkraft stor, men överhettningen i branschen minskar. Det menar Per Witalisson, vice VD för noterade Hässleholmsbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen