tisdag 5 december 2023

inloggad som

Watersprint nära storaffär med Malmö stad

Miljöteknikföretaget Watersprint i Lund ser ut att ta hem sin första affär – en leverans av vattenrenare till det legionelladrabbade badet Aq-va-kul i Malmö. Och i horisonten hägrar internationella projekt.

Sedan i våras har Watersprint testat sin desinfektionsmodul för duschar, D4Shower, på Aq-va-kul i Malmö. Badet har haft stora problem med legionella i duschrummen och ett omklädningsrum har varit stängt sedan i mars. Nu ser lösningen på problemen ut att bli en beställning av Watersprints system, där vattnet renas med en kombination av ledgenererat UV-ljus och nanoteknik. Enheten är inte större än en blandare och monteras direkt på vattenledningen i duschen.

– Det första ospolade provet i duschen hade en legionellahalt på 12.000 cfu (coloforming units). Det andra, när vattnet hade runnit en stund, hade 360. I duscharna där Watersprintrenaren satt var halten under 1, säger Anders Ruland, vd på Watersprint, och tillägger att duschar och kranar med en halt över 100 cfu inte är tjänliga.

Det lyckade testresultatet ser nu ut att landa i en första order på 50 reningssystem, som förutom reningstekniken också innefattar en wifi-uppkoppling och mjukvara som övervakar att tekniken fungerar. Enligt en avsiktsförklaring mellan staden och Watersprint kan det bli aktuellt med ytterligare 75 enheter. De redan är under produktion hos teknikbolaget Enics i Malmö, för att vara klara för leverans före jul.

– Det känns skönt att veta att vår produktionspartner har stora fabriker runt om i världen, framförallt i Kina, som vi siktar på om ett par år, säger Anders Ruland till Rapidus.

I närtid ligger dock fokus på Sverige och Norden, och diskussioner med olika kunder pågår, bland annat med ett äldreboende i Eslöv och en simhall i Boxholm, båda drabbade av legionella.

Lite längre fram i planeringen ligger ett par internationella projekt, modell tyngre om de går i lås. Det ena handlar om ett samarbete med fredspristagaren Muhammad Yunus angående ett vattenreningsprojekt i Bangladesh. Det andra om vattenrening för fältsjukhus, där FN är ena partnern och en ännu inte namngiven stiftelse den andra.

– Det händer mycket spännande saker nu, det är synd att dygnet inte har fler timmar, säger Ruland.

För att klara accelerationen i företaget har tre nya medarbetare anställts den senaste tiden, utöver Anders Ruland har bolaget nu även en säljchef, en mjukvaru- och systemutvecklare samt en applikationsutvecklare. Från och med mars ska produktionstakten vara uppe i 500 enheter per månad, och om ett år ska bolaget ha tio anställda.

Watersprint ägs till största delen av de ursprungliga grundarna Kenneth M Persson och Ola Hansson, men har sedan i juni fått in ytterligare delägare och ett kapitaltillskott på fem miljoner kronor genom PQ Partners, samt två privata investerare, Mats Svensson från Malmö, styrelseproffs och investerare och Hans-Göran Stennert, före detta ordförande för Ikea, nuvarande ordförande för Eolus Vind.

Jennie Lorentsson

Miljöteknikföretaget Watersprint i Lund ser ut att ta hem sin första affär – en leverans av vattenrenare till det legionelladrabbade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.