tisdag 5 december 2023

inloggad som

Nya miljoner till kvinnohälsobolaget

|  
|  

Gedea Biotech – Årets Rapidusföretag 2021 – tillförs 16,5 miljoner kronor i en övertecknad nyemission. Pengarna ska främst användas till att inleda en studie som kan ge kvinnohälsobolaget dess första CE-märkning.

Den registreringsgrundande kliniska studien godkändes förra veckan av Läkemedelsverket och rekryteringen av patienter har börjat. Det är en randomiserad och delvis blindad studie på upp till 92 kvinnor med bekräftad bakteriell vaginos.

– Studien kommer att ta ungefär ett år och om allt går som planerat så leder den till CE-märkning för vår första tillämpning, bakteriell vaginos, säger Gedeas vd Annette Säfholm till Rapidus.

Det nya kapitalet ska också gå till att avsluta en annan studie som ska bevisa att produkten också fungerar för att behandla svampinfektioner i underlivet, en tillämpning som ligger lite längre bort i tiden. Samtidigt samlar Lundabolaget in data från mikrobiomanalyser av tidigare studier, som mäter produktens långsiktiga effekter och potential att förebygga infektioner.

Både befintliga och nya ägare går in med kapital. De nya investerarna namnges inte med mer än att det handlar om ”internationella privata finansiärer och family offices”. I våras tillfördes Gedea cirka 14 miljoner kronor i en nyemission, plus 3 miljoner från Vinnova.

– Vi kommer att genomföra ytterligare en nyemission för att avsluta den registreringsgrundande studien. Vi räknar med att våra befintliga ägare kommer att stå för finansieringen fram till produkten är redo för marknaden och partnerskap. Det blir antingen i slutet av 2024 eller början av 2025, säger Annette Säfholm.

Emiliano Strauss

Gedea Biotech och Annette Säfholm gästade Rapidus podd Lejonkulan tidigare i höst. Här kan ni lyssna på avsnittet:

Gedea Biotech tillförs 16,5 miljoner kronor i en övertecknad nyemission inför en klinisk studie som ska leda till bolagets första CE-märkning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.