fredag 26 april 2024

inloggad som

Nya miljoner till kvinnohälsobolaget

|  
|  

Gedea Biotech – Årets Rapidusföretag 2021 – tillförs 16,5 miljoner kronor i en övertecknad nyemission. Pengarna ska främst användas till att inleda en studie som kan ge kvinnohälsobolaget dess första CE-märkning.

Den registreringsgrundande kliniska studien godkändes förra veckan av Läkemedelsverket och rekryteringen av patienter har börjat. Det är en randomiserad och delvis blindad studie på upp till 92 kvinnor med bekräftad bakteriell vaginos.

– Studien kommer att ta ungefär ett år och om allt går som planerat så leder den till CE-märkning för vår första tillämpning, bakteriell vaginos, säger Gedeas vd Annette Säfholm till Rapidus.

Det nya kapitalet ska också gå till att avsluta en annan studie som ska bevisa att produkten också fungerar för att behandla svampinfektioner i underlivet, en tillämpning som ligger lite längre bort i tiden. Samtidigt samlar Lundabolaget in data från mikrobiomanalyser av tidigare studier, som mäter produktens långsiktiga effekter och potential att förebygga infektioner.

Både befintliga och nya ägare går in med kapital. De nya investerarna namnges inte med mer än att det handlar om ”internationella privata finansiärer och family offices”. I våras tillfördes Gedea cirka 14 miljoner kronor i en nyemission, plus 3 miljoner från Vinnova.

– Vi kommer att genomföra ytterligare en nyemission för att avsluta den registreringsgrundande studien. Vi räknar med att våra befintliga ägare kommer att stå för finansieringen fram till produkten är redo för marknaden och partnerskap. Det blir antingen i slutet av 2024 eller början av 2025, säger Annette Säfholm.

Emiliano Strauss

Gedea Biotech och Annette Säfholm gästade Rapidus podd Lejonkulan tidigare i höst. Här kan ni lyssna på avsnittet:

Gedea Biotech tillförs 16,5 miljoner kronor i en övertecknad nyemission inför en klinisk studie som ska leda till bolagets första CE-märkning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.