lördag 30 september 2023

inloggad som

Klartecken för Gedeas nya tillämpning

|  
|  

Läkemedelsverket har godkänt starten av Gedeas Biotechs kliniska studie som ska testa en ny tillämpning av Lundabolagets produkt. Den antibiotikafria vaginaltabletten ska nu testas på vuxna kvinnor med svampinfektion i underlivet, Vulvo Vaginal Candidiasis.

– Det är en utveckling med en ytterligare applikation av vår produkt. Vi har preklinisk data och resultat från en pilotstudie som vi nu hoppas bekräfta, säger Gedeas vd Annette Säfholm.

Studien ska genomföras på fyra kliniker i Sverige och en i Storbritannien, i samarbete med kontraktsforskarna Link Medical. Gedea inväntar samtidigt resultaten från den snart avslutade fas 2-studien på 150 kvinnor med bakterieinfektion i underlivet, bakteriell vaginos, vilket är tablettens ursprungliga tillämpning.

Eftersom symtomen för de båda infektionerna är snarlika – och majoriteten av alla kvinnor i världen någon gång i livet drabbas av en vaginal infektion som ofta självdiagnosticeras – hoppas bolaget kunna behandla båda med sin produkt. Den innehåller varken antibiotika eller antimykotika, motsvarigheten för att behandla svamp.

– Problemet med resistens mot antimykotika är minst lika stort som med antibiotikaresistens, säger Annette Säfholm.

Emiliano Strauss

Läkemedelsverket har godkänt starten av Gedeas Biotechs kliniska studie som ska testa en ny tillämpning av Lundabolagets produkt. Den antibiotikafria […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad